Randvoorwaarden

Randvoorwaarden

Voor uw project heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. U kunt op het Omgevingsloket controleren welke vergunning u nodig heeft. Wanneer een aanvraag voor een vergunning voldoet aan randvoorwaarden, kan deze snel afgegeven worden. Daarom leest u hier wat de spelregels zijn en hoe u samen met ons naar een vergunning toewerkt.

De spelregels voor een vergunning noemen we ook wel het publieksrecht. Een set aan wettelijke bepalingen, maatregelen en beleid dat zorg draagt voor de kwaliteit van het buurtschap. U kunt hierbij denken aan uitstraling, duurzaamheid, natuur en leefbaarheid. Als uw plan voldoet aan de spelregels/randvoorwaarden krijgt u een vergunning.

Hieronder treft u een overzicht van de meest voorkomende randvoorwaarden in buurtschap Crailo. Wij doen daarbij ons best om toelichting te geven. Omdat de randvoorwaarden op elk project een andere impact kan hebben, kunnen wij hier alleen een algemene toelichting geven. Wij raden u daarom aan om in een vroeg stadium van uw project een afspraak in te plannen via de aanwezigheidskalender. Zo kunnen we samen met u helder krijgen welke randvoorwaarden van toepassing zijn voor uw situatie.

Stedenbouwkundigplan

Resultaat is het stedenbouwkundig- en landschapsplan (december 2019), waarvan de verschillende elementen om invulling te geven aan de ambities elkaar versterken en samen een logisch geheel vormen.

Met het ambitiedocument als vertrekpunt is de lat voor buurtschap Crailo qua ambitieniveau hoog gelegd en nodigt het uit om het in wetten en gemeentelijk beleid voorgeschreven niveau in overeenstemming te brengen met de ambities. Het stedenbouwkundig- en landschapsplan maakt van deze uitnodiging dankbaar gebruik.

Speerpunten in het plan zijn een slimme mobiliteitsoplossing met toepassing van elektrische vervoersmiddelen, de keuzes met betrekking tot een energiepositieve ontwikkeling en een vergroting en versterking van de biodiversiteit. Bij dit alles zijn bestaande landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten een belangrijke onderlegger geweest met als doel meer verbinding in de wijk te creëren en zo het buurtschap het gereedschap te geven om ook als een buurtgemeenschap te kunnen functioneren en daarmee onderscheidend te zijn.

Het bestuurlijk vaststellen van het stedenbouwkundig- en landschapsplan vormde een belangrijke mijlpaal in de planvorming voor Crailo maar niet het eindpunt. De bestuurlijke vaststelling door de gemeenteraden van de drie gemeenten heeft op 4 maart 2020 (positief) plaatsgevonden).

Bestemmingsplan

De vaststelling van het stedenbouwkundig- en landschapsplan was het startschot voor het maken van een ontwerp van het bestemmingsplan, samen met het milieueffectrapport (MER), ontwerpbesluit hogere grenswaarden wet geluidhinder, ontwerp beeldkwaliteitsplan, ontwerp-beleidsregels ‘mobiliteit en parkeren’ en ‘natuurinclusief bouwen en inrichten’.

Een bestemmingsplan is allereerst nodig om de ontwikkeling van buurtschap Crailo juridisch planologisch mogelijk te maken. Totaal omvat het plan 590 woningen en ca. 5 hectare bedrijvigheid. Het bestemmingsplan bevat naast de regels een verbeeldingskaart en een uitgebreide toelichting op de regels. De regels geven aan welke functies bij de verschillende bestemmingen op de kaart mogelijk zijn. Denk aan wonen, werken, bedrijven, horeca, voorzieningen etc. Daarnaast laat het ook zien welke voorwaarden er gelden bij het gebruik van de gronden, zoals de maximaal toegestane bouwhoogte en woningaantallen.

Bent u opzoek naar meer informatie over het tot stand komen van de bestemmingsplannen en het Buurtschap Crailo, dan kunt u terecht op de website van de gemeente Gemeente Gooise Meren, Gemeente Hilversum en Gemeente Laren.

Het bestemmingsplan is opgedeeld in 4 hoofdstukken. De inleidende regels, de begrippen en de wijze van meten, staan vermeld in hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 voorziet in de bestemmingsregels. Hierin staat per bestemming de gebruiks- en bouwregels. Een bestemmingsplan bestaat uit meerdere bestemmingingen. Per bestemming staan in het bestemmingsplan de gebruiks- en bouwregels vermeld waaraan bouwwerken of bouwwerken geen gebouw zijnde maximaal aan mogen voldoen. Het gebruik ziet vooral op wonen, maatschappelijk, groen en natuur en bedrijvigheid. De bouwregels verschillen per bestemmings- en/of bouwvlak. Hoofdstuk 3 en 4 geeft informatie over de algemene regels en over de overgangs- en slotregels.

De bestemmingsplannen zijn per gemeente te vinden via deze links:

Beleidsregels

Voor Buurtschap Crailo hebben de gemeente extra ambities gesteld op het gebied van mobiliteit (auto te gast) en biodiversiteit (natuurinclusief bouwen). Deze beleidsregels, ‘mobiliteit en parkeren’ en ‘natuurinclusief bouwen en inrichten’,  zijn apart toegevoegd en zijn samen met het bestemmingsplan vastgesteld.

 

Beleidsregels mobiliteit en parkeren

Deze beleidsregel geeft invulling aan de open norm die gericht is op het voorzien in de noodzakelijke parkeergelegenheid, passend bij het duurzame mobiliteitsconcept van Buurtschap Crailo.

Met deze beleidsregel worden regels gesteld aan de te hanteren parkeernormen in het buurtschap en het uit het zicht parkeren van auto’s.

In de regels van het bestemmingsplan zijn de voorwaarde(n) opgenomen waaraan een te verlenen omgevingsvergunning aan moet voldoen. Houdt hiermee rekening bij de uitwerking van uw project.

De beleidsregel ‘mobiliteit en parkeren’ zijn per gemeente te vinden via deze links:

 

Beleidsregels natuur inclusief bouwen en inrichten

In de regels van het bestemmingsplan Buurtschap Crailo is de voorwaarde opgenomen dat ieder te bouwen gebouw voldoende maatregelen moet nemen om natuurinclusief te bouwen en/of inrichten.

Dit is een beleidsregel op basis van een puntensysteem aan de hand van de genomen maatregelen. De maatregelen zijn weergegeven op verschillende ‘menukaarten’. Voor elk gebouwtype is er een menukaart met maatregelen geschreven, bestaande uit beplanting, habitatmaatregelen en dierenverblijfplaatsen, die specifiek aansluiten bij het gebouwtype, het natuurdoeltype, de doelsoort van de ‘big five van Crailo’ en beschermde soorten zoals die blijken uit het biodiversiteitsonderzoek dat is opgesteld voor het stedenbouwkundig- en landschapsplan. Bepaalde maatregelen zorgen voor een bepaald aantal punten. Een minimaal aantal punten is benodigd om te voldoen aan deze beleidsregel.

Het bestemmingsplan schrijft voor dat de gekozen maatregelen in een ‘realisatieplan natuurinclusief bouwen en inrichten’ worden opgenomen. Daaruit moet blijken dat deze maatregelen uiterlijk binnen twee jaar na start bouw zijn gerealiseerd en hoe deze duurzaam, voor tenminste 30 jaar, in stand worden gehouden en beheerd. Dit plan wordt samen met de omgevingsvergunning ingediend. Houdt hiermee rekening bij de uitwerking van uw project.

De beleidsregel ‘Natuurinclusief bouwen’ zijn per gemeente te vinden via deze links: