Wkb gedeeltelijk in werking getreden

Met de bekendmaking van het inwerkingtredingsbesluit op 13 april 2022 treden enkele artikelen van de Wet en het Besluit kwaliteitsborging voor het bouwen op 22 april 2022 in werking. Dit wil niet zeggen dat vanaf die datum voor bouwactiviteiten onder gevolgklasse 1 een bouwmelding moet worden gedaan en een kwaliteitsborger moet worden ingeschakeld.

Categorie
Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet

Publicatie
22 april 2022

De inwerkingtreding van enkele artikelen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is noodzakelijk om de Toelatingsorganisatie kwaliteitsborging bouw (TloKB) – de toezichthouder op het nieuwe stelsel – officieel in te stellen. De TloKB kan daarmee de instrumenten voor kwaliteitsborging toetsen aan de eisen die in het Besluit kwaliteitsborging en in de Regeling kwaliteitsborging zijn vastgelegd. Voldoen de instrumenten aan de regels dan zal de TloKB de instrumenten toelaten tot het stelsel en in het landelijke register zodat bij invoering van het volledige stelsel – beoogd per 1 januari 2023 – voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn.

De artikelen van de Wet en het Besluit die nu in werking treden worden opgenomen in de Woningwet en het Bouwbesluit 2012. De Regeling kwaliteitsborging voor het bouwen wordt ingevoegd in de Regeling Bouwbesluit 2012. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan de regels vanuit het Bouwbesluit 2012 en de Regeling bouwbesluit 2012 over naar respectievelijk het Besluit bouwwerken leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Omgevingsbesluit en de Omgevingsregeling. Dan pas treedt ook het stelsel zelf in werking. Tot die tijd is voor vergunningplichtige bouwactiviteiten een omgevingsvergunning onder de Wabo verplicht.

Meer weten?
De omgeving waarin wij werken verandert continu. Bij Omgevingsdienst Nederland zorgen wij ervoor dat uw organisatie klaar is hiervoor. Zo bereiden we gemeenten, omgevingsdiensten en andere overheidsinstanties voor op deze ingrijpende veranderingen.

We faciliteren in (maatwerk)opleidingen, voorzien overheidsinstanties van gedegen adviezen en zetten – in samenwerking met ons zusterbedrijf Lybrae – vakprofessionals in ter ondersteuning van deze processen. Lees meer over onze expertise op het gebied van bouwkunde, milieu en duurzaamheid.

wet kwaliteitsborging gedeeltelijk in werking getreden

Bron: Stichting IBK (2022, 22 april). Wkb gedeeltelijk in werking getreden. https://www.stichtingibk.nl/2022/04/22/wkb-gedeeltelijk-in-werking-getreden/

Lees verder

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
27 maart 2024

Bouw met ons mee aan de toekomst van Nederland

Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zijn we opzoek naar verschillende functies voor bouw professionals...

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
11 januari 2024

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland gaan elkaar versterken bij de uitvoering van de Wkb

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland starten veelbelovend samenwerking voor private kwaliteitsborging...

Ontwikkelingen in de markt
1 januari 2024

Eindelijk: de Omgevingswet!

De Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn er dan eindelijk! Na meerdere malen uitstel is de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet nu echt een feit. De invoering  van...

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!