Deze 2-daagse opleiding is onderdeel van de opleiding Duurzaamheid en energie, maar kan ook incompany worden georganiseerd.
Opleidingsdag Verduurzaming, 17 oktober 2024
In de huidige tijd van snelle technologische vooruitgang en toenemende milieubewustheid, is de energietransitie een cruciaal onderwerp geworden voor bedrijven en bedrijventerreinen. De energietransitie verwijst naar de verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals wind, zon en biomassa. Deze overgang is niet alleen noodzakelijk om de klimaatverandering tegen te gaan, maar biedt ook tal van voordelen voor bedrijven.
Vanuit de overheid en de samenleving is er een toenemende druk om duurzamer te opereren. Wet- en regelgeving rondom duurzaamheid wordt steeds strenger, en bedrijven die hier niet aan voldoen, riskeren boetes en reputatieschade. Door proactief te investeren in de energietransitie, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de huidige en toekomstige regelgeving, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
Inhoud en resultaat:
Tijdens deze opleiding wordt het nut en de noodzaak van de energietransitie voor bedrijven en bedrijventerreinen besproken. Als belangrijk onderdeel van die transitie is elektrificatie één van de redenen tot overbelasting van ons energienet. Een technisch specialist legt uit wat dat is en wat men daar (individueel) achter de meter aan kan doen. Oplossingen vóór de meter worden ook behandeld, maar vereisen samenwerking. Hiermee wordt de brug geslagen naar de 2e opleidingsdag van deze opleiding over participatie op 28 november 2024.
Tijdens de opleiding worden de volgende vragen beantwoord:
- Hoe faciliteer je de transitie van bedrijventerreinen?
- Wie neemt de 1e stap en wat moet er dan gebeuren?
- Hoe ga je om met bestaande georganiseerde samenwerking op bedrijventerreinen?
- Waar begin je als er nog geen samenwerking is?
Opleidingsdag Participatie, 28 november 2024
De energietransitie is een complexe en uitdagende opgave. Samenwerking is cruciaal om de energietransitie succesvol te laten verlopen. Door kennis en middelen te bundelen, kunnen overheidsinstanties en bedrijven efficiënter en effectiever werken aan duurzame oplossingen. Samenwerking leidt tot innovatie, kostenbesparingen en een grotere impact op het milieu. Bovendien kunnen gezamenlijke inspanningen bijdragen aan het behalen van nationale en internationale klimaatdoelstellingen.
Hoewel samenwerking veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen en vormen van weerstand die overwonnen moeten worden. Verschillende belangen, cultuurverschillen en een gebrek aan vertrouwen kunnen samenwerking bemoeilijken. Daarnaast kunnen bureaucratische obstakels en regelgeving de voortgang vertragen. Het is belangrijk om deze uitdagingen te herkennen en aan te pakken om succesvolle samenwerking te waarborgen.
Deze opleiding biedt de kennis en tools die nodig zijn om effectieve samenwerkingen op te zetten en te onderhouden, en helpt professionals om de energietransitie in Nederland te versnellen.
Inhoud en resultaat:
Deze opleiding richt zich op professionals die betrokken zijn bij duurzaamheid en energie in Nederland en biedt inzicht in het nut en de noodzaak van samenwerking, de verschillende vormen van samenwerking, de uitdagingen en de manieren om weerstand te overwinnen.
Tijdens de opleiding worden de volgende vragen beantwoord:
- Welke rol neemt de (lokale) overheid bij het aanjagen van de energietransitie bij bedrijven/op bedrijventerreinen?
- Hoe ga je om met bedrijven die minder urgentie voelen om deze stap te maken?
- Hoe krijg je bedrijven die juist wel willen verduurzamen verenigd om gezamenlijk resultaten te boeken?
Doelgroep:
Deze module is bestemd voor alle professionals binnen overheidsinstanties, gemeentes en andere organisaties in de publieke sector die zich bezighouden met duurzaamheid en energie in Nederland.
Deze module kan ook in-company worden gevolgd.
Over de docent(en) van deze opleiding:
Tijdens de eerste avond (17 oktober) nemen Jacco Pleijsier en Joost Akkermans je mee in de dynamiek van de verduurzaming van bedrijventerreinen. Beide docenten zijn werkzaam bij Ekwadraat, een energie adviesbureau, gespecialiseerd in duurzame energie, energiebesparing en transitiemanagement, georganiseerd de thema’s; AardgasVrije Wijken (AVW), Duurzame Bedrijven & Bedrijventerreinen (DBBT) en Duurzame Energie Installaties (DEI). Vanuit hun werkzaamheden hebben beiden ervaring met de verduurzaming van bedrijventerreinen en daarmee sinds enkele jaren ook netcongestie.
De tweede avond (28 november) wordt verzorgd door Lars Visscher en Joost Akkermans.
Lars is werkzaam bij E&Co, waar hij werkt aan nieuwe gebiedsontwikkeling, uitbreiding van bestaande industrieterreinen tot complete herontwikkeling van oude gedateerde bedrijventerreinen. E&CO wil maatschappelijk relevant en rendabel werken aan de energietransitie en verduurzaming. Een grote uitdaging die zij samen met het (lokale) bedrijfsleven, gemeenten, provincies en ondernemersverenigingen graag aangaan.
Meer informatie of interesse in deze module?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier. Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze module ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl