Opleidingen

Opleiding Kernactiviteiten Bouw (Abw1 en Abw2)

Opleiding Kernactiviteiten Bouw (Abw 1 en Abw2)

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een 21-daagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.3. voor de deskundigheidsgebieden:

  • 1: Casemanager (bouw);
  • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
  • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde Opleiding Kernactiviteiten Bouw

De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.3 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.3 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2.

Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.

Voor wie/instroomeisen

De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is.

Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.

Lesmethode

Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.

Modules

De Opleiding Kernactiviteiten Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:

Kennismodules:
Soft skills:

Per module is een aparte pagina met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.

Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject

Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 595,- exclusief btw.

Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.

Docenten

Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.

Locatie

De reguliere Opleiding Kernactiviteiten Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.

Meer informatie over de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (Abw 1 en Abw2)?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl

Inschrijfformulier OK Bouw

1Persoonlijke gegevens
2Opleiding
3Factuurgegevens
4Voorwaarden

Persoonlijke gegevens

Vragen over de Opleiding Kernactiviteiten Bouw?

 

Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl
Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven!

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!