Omgevingsdienst Nederland is dé innovatieve opleider voor de fysieke leefomgeving. Binnen de vakgebieden ruimtelijke ontwikkeling, bouwkunde, milieu en bestuursrecht verzorgen we masterclasses over uiteenlopende onderwerpen. Specifiek gericht op uw wensen en behoeften.

We beschikken over een groot netwerk van vakspecialisten die onze masterclasses verzorgen over uiteenlopende onderwerpen en vraagstukken. Met een docententeam bestaande uit ruim tachtig personen, beschikt iedere docent over zijn/haar eigen specifieke vakkennis om de kennis van uw medewerkers naar een hoger niveau te tillen. Afhankelijk van de leerbehoefte en actualiteiten in de markt wordt een passende docent ingezet voor een masterclass. Zo kunnen uw medewerkers vakkennis over een specifiek vraagstuk opdoen! Ook verzorgen wij masterclasses omtrent de veranderde wet en regelgeving van de omgevingswet.

Meer informatie over de opleidingsmogelijkheden?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of
mail naar opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl.

Onze masterclasses

Array
(
  [000000-1760] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 1760
      [post_author] => 1
      [post_date] => 2020-09-08 16:24:44
      [post_date_gmt] => 2020-09-08 14:24:44
      [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een achttiendaagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.2. voor de deskundigheidsgebieden:
 • 1: Casemanager (bouw);
 • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
 • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde
De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.2 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.2 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2. Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.
Voor wie/instroomeisen
De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.
Modules
De OK Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Per module is een aparte leaflet opgesteld met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.
Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject
Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 550,00 exclusief btw. Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.
Docenten
Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De reguliere OK Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.
Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Vragen over deze opleiding?

  Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kernactiviteiten Bouw [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => opleiding-okbouw [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-08 11:44:41 [post_modified_gmt] => 2023-08-08 09:44:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/afvalstoffen-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20230925-2328936] => WP_Post Object ( [ID] => 2328936 [post_author] => 11 [post_date] => 2023-03-23 14:50:35 [post_date_gmt] => 2023-03-23 13:50:35 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Warmtepompen en airco's blijven een sterke groei hebben in aantallen en in warmteproductie. Vanaf 2021 worden er geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken op de perceelsgrens met een andere perceel dat is bestemd voor wonen. Met deze landelijke geluidsnorm worden buren beter beschermd tegen geluid van warmte- of koude opwekkingsinstallaties en wordt de ontwikkeling van stillere installaties bevorderd. Deze geluidseis zal de warmtepomp helpen in zijn verdere opmars, en ook de ontwikkeling van nieuwe stillere warmtepompen versnellen. De verwachting is dat de verkoop ook de komende tijd verder doorgroeit.
Inhoud en resultaat:
Tijdens de masterclass Installatiegeluid warmtepompen/airco’s komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat zijn de geluidseisen voor warmtepompen en waarop zijn deze gebaseerd?
 • Het wettelijk kader en de werkingssfeer; Bouwkundige eisen en de relatie met het Bouwbesluit en voorschriften voor installatie
 • Rekentool geluid warmtepompen
 • Maatregelen, oplossingen en tips
 • Casuïstiek, al dan niet door de deelnemers zelf aangedragen
Meerwaarde van deze masterclass:
Na het volgen van deze masterclass ben jij op de hoogte van:
 1. de geluidseisen m.b.t. installatie van warmtepompen en de bepalingsmethode daarvan
 2. hoe men op basis van akoestische berekeningen aannemelijk kan maken te voldoen aan de geluidseis
 3. het nut van verschillende maatregelen en oplossingen om geluid te beperken
De docenten:
Deze masterclass wordt gegeven door Mike Dijkstra en Fabian Wieland. Beiden werken bij LBP|SIGHT. LBP|SIGHT is een landelijk opererend advies- en ingenieursbureau op de gebieden ruimte, milieu en bouw. Mike werkt al ruim 20 jaar op het gebied van geluid en trillingen en houdt zich onder andere bezig met industrielawaai, bedrijvenlawaai en windturbinegeluid. Hij heeft veel ervaring in het uitvoeren van berekeningen, metingen en het geven van adviezen over binnen- en buiten opgestelde installaties zoals warmtepompen. Fabian werkt ruim 6 jaar bij LBP|SIGHT en houdt zich bezig met omgevingsgeluid zoals industrielawaai, weg- en railverkeerslawaai, sportgeluid (zoals padel en tennis) en installatiegeluid. We zien dat het actuele onderwerp warmtepompen veel klanten zich bezighouden: waar kunnen de warmtepompen het beste opgesteld worden? Welk geluidvermogen mag de pomp maximaal hebben? Is er nog hinder als er wordt voldaan aan de wettelijke geluidnormen?
Kosten:
De kosten voor deze masterclass bedragen € 300,00 exclusief BTW.
Doelgroep:
Deze module is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en of omgevingsdiensten die in hun werk te maken krijgen met toezicht op warmtepompen en/of vergunningverleners.
Interesse in deze masterclass?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier.
Heb je nog vragen?
Neem dan contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Op verzoek is deze masterclass ook online en in-company af te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="111659" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye height="large"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Masterclass Installatiegeluid warmtepompen/airco’s [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => installatiegeluid-warmtepompen [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-07-20 12:57:21 [post_modified_gmt] => 2023-07-20 10:57:21 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/pgs-31-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20231004-2417604] => WP_Post Object ( [ID] => 2417604 [post_author] => 6 [post_date] => 2023-04-20 09:34:07 [post_date_gmt] => 2023-04-20 07:34:07 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Wellicht vraag ook jij je wel eens af hoe je in het krachtenveld van bestuurders en politici prettig en effectief kunt opereren. Daarmee ga je in de Masterclass Bestuurlijk Inschattingsvermogen aan de slag. Je leert inschatten hoe je je tot bestuurders en politici kunt verhouden, ook in complexe situaties. Daarnaast leer je hoe je jouw inschatting benut in de communicatie met bestuurders.   Uitgangspunt is onderlinge vertrouwelijkheid. De docent heeft met elke deelnemer een vooroverleg en verkent welke praktijkvoorbeelden zich lenen voor verkenning en verdieping tijdens de masterclass.  
Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Verplaatsen in bestuurders; inzicht en begrip ten aanzien van gevoeligheden
 • De positie en het draagvlak van wethouders, de gevolgen voor diens acteren  
 • De eigen rol in de politiek-bestuurlijke omgeving  
 • Communicatie, do’s en dont’s  
 • Koers bepalen en vasthouden (met behoud van de relatie)  
 • Het beïnvloeden van de interactie door de eigen houding en het eigen optreden  
 • Wat zijn de bijzondere kenmerken van het BOPA-proces?
 • Bij voldoende tijd: oefenen ‘’bij de wethouder aan tafel’  
Meerwaarde:
Na het volgen van deze module ben jij zelfstandig in staat om:
 • In te schatten hoe je je ook in complexe dossiers, op een prettige en effectieve manier tot bestuurders en politici kunt verhouden
 • Deze inschatting te vertalen naar een invloedrijke advisering van management, college en raad.  
 • Frustratie te voorkomen.  
Doelgroep:
Deze masterclass richt zich op beleidsadviseurs, leidinggevenden en anderen die direct contact hebben met bestuurders en politici.  
Docent:
De Masterclass wordt verzorgd door Elly van der Kallen. Elly heeft decennia ervaring in het operationeel, tactisch en strategisch opereren binnen de gemeentelijke overheid. Laatste functies (gemeente Eindhoven) integriteitscoördinator en bestuursadviseur (rechterhand van een wethouder). Zij kent de politiek/bestuurlijke omgeving in de volle breedte, is opgeleid als onderwijzer, trainer en coach (post HBO) en heeft hiermee zeer ruime ervaring in het vakgebied vergaard.  
Extra informatie:
Deze masterclass is niet online te volgen. Vanwege de interactie kan de groep uit minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers bestaan. Meld je dus tijdig aan! Avondeten is inbegrepen.
 • 4 oktober 2023 nog plekken beschikbaar!
Interesse in deze masterclass?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Op verzoek is deze masterclass ook in-company af te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="111659" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye height="large"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Masterclass: Verdieping Bestuurlijk Inschattingsvermogen [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => bestuurlijk-inschattingsvermogen [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-09-21 10:59:30 [post_modified_gmt] => 2023-09-21 08:59:30 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/bopa-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Type: Opleidingen Vakgebied: Bouwen keuzemodules Startdatum: 2 oktober 2023

Masterclass Installatiegeluid warmtepompen/airco’s

Type: Webinars/Masterclasses Vakgebied: Bouwen Startdatum: 25 september 2023 vanaf 16:00 tot 19:00

Masterclass: Verdieping Bestuurlijk Inschattingsvermogen

Type: Webinars/Masterclasses Vakgebied: Ruimtelijke ontwikkeling Startdatum: 4 oktober 2023 vanaf 15:30 tot 20:30

Meer informatie over de opleidingsmogelijkheden?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of
mail naar opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl.