Klaar voor een duurzame toekomst

Het thema duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een duurzame leefomgeving is hot topic bij overheidsinstanties en gemeenten. Lybrae collega Aron loopt ook daarin graag voorop. Hoe? We gingen in gesprek over zijn werkzaamheden en zijn ‘next step’ op het gebied van duurzaamheid: een opleiding tot energieprestatie-adviseur (EPA-U).

Functie
In gesprek met Aron, adviseur milieu

Vertel, wat doe je binnen Lybrae?
Aron: “Ik werk momenteel als toezichthouder Energie bij Omgevingsdienst Nederland. Daar voer ik controles uit op energiebesparende maatregelen bij uiteenlopende bedrijven, van scholen en voetbalclubs tot aan veehouderijen.

Concreet betekent dit dat ik een kijkje neem in de keuken van een bedrijf en het gesprek aanga met de ondernemers. Ik controleer de energierapportages en voorzie de ondernemers eventueel van advies om hun organisatie verder te verduurzamen. Daarbij kun je denken aan isolatie in de spouwmuren, een tijdschakeling op het ventilatiesysteem en/of de ruimteverwarming, isoleren van leidingen en ventilatiekanalen. Zo helpen we ondernemers om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Daarbij hebben alle energiebesparende maatregelen een terugverdientijd van 5 jaar of minder, een win- win situatie dus!”

Wat is de next step?
“Het reduceren van het energieverbruik van vastgoed wordt steeds belangrijker. In 2023 moeten alle kantoorgebouwen groter dan 100 m2 minimaal een energielabel C hebben. Een hele opgave. Met het oog op deze aankomende wetswijziging en het steeds grotere belang van duurzaamheid ben ik via Lybrae begonnen met de opleiding Energieprestatie-Adviseur Utiliteit (EPA-U).

“Zo ben ik na afronding van de EPA-U opleiding een gecertificeerd EP-adviseur en kan ik een bijdrage leveren aan de opgave waar we voor staan per 2023.”

In deze opleiding gaan we aan de slag met het berekenen en adviseren op het gebied van energieverbruik, isolatiewaarden, duurzame energieopwekking, rendementen van installaties, warmte opwek- en afgifte systemen etc. Zo ben ik na afronding van de EPA-U opleiding een gecertificeerd EP-adviseur en kan ik een bijdrage leveren aan de opgave waar we voor staan per 2023. Een mooie nieuwe stap waar ik me verder binnen het vakgebied energie kan ontwikkelen.”

Wat wil je op de lange termijn doen?
“Momenteel ben ik druk bezig met het behalen van mijn certificatie. Zodra ik mezelf een gecertificeerd EP-adviseur kan noemen zou ik graag met een nieuw project bij Omgevingsdienst Nederland energielabels en energieadviezen willen geven aan organisaties. Op deze manier wil ik andere bedrijven helpen te ‘vergroenen’ en zo mijn steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.”

Ook bijdragen aan een duurzame toekomst?

Kom werken bij Omgevingsdienst Nederland.

Meld je aan voor de Omgevingsdienst Nederland nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.