Het verschil maken als Milieuadviseur
Na enkele jaren ervaring in Vlaanderen en Nederland maakte Sjoerd de overstap en vond hij bij Omgevingsdienst Nederland precies wat hij zocht: verantwoordelijkheid, inhoudelijke diepgang én een hecht...
AERIUS-stikstofberekeningen
Sinds september 2019 is de regelgeving rondom stikstofuitstoot aangescherpt en is het niet meer toegestaan om de hoeveelheid stikstof in een Natura2000 gebied (een kwetsbaar natuurgebied) te vergroten. Op 2 november 2022 heeft de Raad van State uitgesproken dat de bouwvrijstelling met betrekking tot stikstof niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Met deze uitspraak wordt er een streep getrokken door de bouwvrijstelling en moet er voor vergunningaanvragen voor tijdelijke activiteiten (zoals bouwen en slopen) getoetst worden of de emissies die hierbij mogelijk vrijkomen, effect zullen hebben op de omliggende natuurgebieden.
Ligt uw bouw- of sloopproject binnen een straal van 25 km van een Natura2000 gebied? Dan dient u tegenwoordig een AERIUS-stikstofberekening aan te leveren bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning en mag de hoeveelheid stikstofuitstoot bij een bouwproject niet meer buiten beschouwing worden gelaten.
Afschaffing bouwvrijstelling
De afschaffing van de bouwvrijstelling heeft gevolgen voor vrijwel alle bouwprojecten en de daarmee gepaard gaande vergunningaanvragen. Bij iedere aanvraag dient er, naast de gebruiksfase, nu ook een stikstofberekening te worden toegevoegd voor de bouwfase. Dit levert dan ook veel vragen op bij alle betrokken partijen. Welke projecten kunnen door? Welke stappen moeten er worden ondernomen voor groen licht? Dit is een greep uit de vragen welke de revue passeren.
Op zoek naar een businesspartner die u hierin kan adviseren? Omgevingsdienst Nederland staat voor u klaar en adviseert u graag.
Als specialist binnen de fysieke leefomgeving hebben we alle expertise in huis om uw organisatie te ondersteunen bij uw stikstofberekeningen. We faciliteren in zowel de uitvoering als de toetsing van AERIUS-stikstofberekeningen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!
Plan gesprekIn gesprek met agrarisch vergunningverlener Ruth
We spraken Ruth van Heerbeek, vergunningverlener agrarisch bij Omgevingsdienst Nederland, en vroegen naar haar visie over de stikstofdepositie. Ruth vertelt:
‘’Tijdens bouwactiviteiten kan er ammoniak vrijkomen welke neerdaalt op de grond als stikstof. Een te grote hoeveelheid stikstof vormt een probleem voor mens en milieu. Indien een bouwproject binnen 25 km van een Natura2000 gebied gevestigd is, dan kan dit gevolgen hebben voor zowel planten als dieren in het omliggende natuurgebied. Mede daarom dient er een stikstofberekening plaats te vinden die leidt tot inzicht in de (eventuele) toename van stikstofneerslag op omliggende Natura2000 gebieden en de gevolgen welke dit heeft voor de biodiversiteit van het natuurgebied,‘’ Aldus Ruth.
Hoe wordt stikstof berekend?
De hoeveelheid stikstof wordt berekend middels de AERIUS rekenmethode en is onderdeel van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Middels de AERIUS rekenmethode wordt er in een straal van 25 km rondom een Natura2000 gebied gemeten hoe hoog de concentratie stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) in de lucht is tijdens de bouwactiviteiten. Daarnaast wordt er berekend hoeveel stikstof in een Natura2000 gebied neerdaalt als gevolg van het gebruik van materieel tijdens een bouw- of sloopproject.
Indien uit de berekening blijkt dat er jaarlijks minder als 0,00 mol stikstof/ha neerdaalt op een bouwlocatie, dan is er geen toetsing van de stikstofberekening benodigd voor de aanvraag van een bouwvergunning.
Wanneer de hoeveelheid stikstof de grens van 0,00 mol/ha overschrijdt, dan dient er in het kader van de Wet natuurbescherming een natuurbeschermingsvergunning te worden aangevraagd alvorens er een omgevingsvergunning kan worden verleend. Deze 2 activiteiten zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden samengevoegd in één bouwvergunning voor uw bouw- of sloopproject.
AERIUS- stikstofberekeningen nodig voor uw bouwactiviteit?
Heeft uw organisatie te maken met een kennis en/of capaciteitsvraagstuk wat betreft AERIUS-stikstofberekeningen? Met meer dan 15 jaar ervaring in het vakgebied beschikt Omgevingsdienst Nederland over dé kennis en capaciteit om uw organisatie te ontzorgen bij het uitvoeren van de benodigde stikstofberekeningen voor uw bouw- of sloopproject.
Hierbij onderzoeken we of de stikstofuitstoot voor uw bouw en/of sloopactiviteit voldoende beperkt is en brengen we de stikstofuitstoot in kaart. Wanneer de stikstofdepositie de grens van 0,00 mol/ha overschrijdt, dan staan we u bij in de stikstofreductie en voorzien we u van deskundig advies over eventuele maatregelen en vervolgstappen.
Zo helpen we u bij het realiseren van uw vergunningaanvraag en zorgen we ervoor dat het bouwplan doorgang kan vinden. Samen dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.
Heeft u vragen over onze werkwijze, de stikstofberekeningen of de impact hiervan op uw bouw- of sloopproject? Neem contact met ons op via: 040-2949005 of stuur een mail naar info@omgevingsdienstnederland.nl, we staan graag voor u klaar.
Voor meer informatie kunt u bellen naar 06 – 38 99 37 18 of stuur een mail naar: info@omgevingsdienstnederland.nl
Na enkele jaren ervaring in Vlaanderen en Nederland maakte Sjoerd de overstap en vond hij bij Omgevingsdienst Nederland precies wat hij zocht: verantwoordelijkheid, inhoudelijke diepgang én een hecht...
Het afgelopen jaar zijn er veel projecten opgestart onder de Wkb, maar bij een klein deel daarvan is ook daadwerkelijk de bouwmelding gedaan. Veel opdrachtgevers, aannemers en architecten hebben ervoo...
Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) speelt een belangrijke rol in het beschermen van onze leefomgeving. Om dit effectief te doen, is het belangrijk dat de kwaliteit van u...
17 april 2025 van 17:00 tot 20:30