Ontwikkelingen nieuwe Wet kwaliteitsborging

Op 1 januari 2023 is de beoogde inwerkingtreding van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Deze wet is ingevoerd ten behoeve van de verbetering van de bouwkwaliteit en houdt in dat de bouwkundige toetsing geprivatiseerd wordt. Dit biedt mooie kansen voor innovatieve opleider Omgevingsdienst Nederland en zusteronderneming Lybrae.

Categorie
Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet

Publicatie
24 juni 2022

Klaar voor de nieuwe Wet kwaliteitsborging?

Op 1 januari 2023 treedt naar verwachting de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen in werking. Met deze ontwikkeling ontstaat er een nieuw werkveld vol kansen en mogelijkheden. Zo ook voor Omgevingsdienst Nederland, Lybrae en Woningborg. Met de ingang van de nieuwe Wet kwaliteitsborging komt een groot deel van het werk op het gebied van de kwalitatieve toetsing van bouwwerken en toezicht op de regelgeving, dat momenteel door gemeentes wordt uitgevoerd, in de private markt terecht. Momenteel vinden er in samenwerking met onze partner Woningborg Toetsing en Toezicht en zusteronderneming Lybrae pilotprojecten plaats ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging.

Voorbereiding nieuwe Wet kwaliteitsborging
Deze pilotprojecten houden in dat met ongeveer 10% van de eenvoudige bouwprojecten proefprojecten worden uitgevoerd. Middels deze proefprojecten worden kleinere bedrijfspanden en eengezinswoningen (gevolgklasse 1) getoetst conform de nieuwe Wet kwaliteitsborging. Zo krijgen wij, en alle andere betrokkenen, onze werkprocessen goed op orde en hebben we de mogelijkheid om alvast vertrouwd te raken met de nieuwe wetgeving.

De Wkb in de praktijk

Om de kwalitatieve toetsing en toezicht op bouwwerken te bewerkstelligen, wordt gewerkt met het door Woningborg ontwikkelde instrument voor kwaliteitsborging: de WKI. Met het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument hebben aannemers voortdurend zicht op eventuele risico’s binnen een project. Hierdoor zal de bouwkwaliteit worden geborgd waardoor er minder bouwfouten zullen ontstaan en de daarmee gepaard gaande faalkosten zullen verminderen.

Daarnaast leidt de Wet kwaliteitsborging tot een grotere aansprakelijkheid van aannemers bij verborgen gebreken. Aannemers hebben een informatieplicht ten aanzien van de wijze waarop gebreken en afbouw verzekerd zijn, met als gevolg dat bouwwerken voldoen aan de kwaliteitscriteria van ”Goed en Deugdelijk Werk”. De grotere aansprakelijkheid van de aannemer in combinatie met de informatieplicht hebben als gevolg dat de consument met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet kwaliteitsborging een verbeterde positie zal genieten.

Rol Lybrae Groep en Woningborg Toetsing en Toezicht

Met het oog op de toekomstige inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging zijn Omgevingsdienst Nederland en Lybrae in 2016 een strategisch en veelbelovend partnerschap aangegaan met Woningborg. Met behulp van deze samenwerking willen we invulling geven aan de werkzaamheden die voortkomen uit de nieuwe Wet kwaliteitsborging en hiermee elkaars expertise versterken.

Woningborg biedt meerwaarde aan deze samenwerking middels het borgingsinstrument als serviceproduct (WKI), de marktkennis, jarenlange ervaring en het netwerk.

Lybrae Groep (Lybrae en Omgevingsdienst Nederland) is marktleider in de unieke combinatie van projectdetachering, het uitbesteden van o.a. vergunningverlening en het verzorgen van opleidingen binnen de fysieke leefomgeving. Hiermee heeft Lybrae Groep alle competenties in huis om een betekenisvolle rol te spelen en meerwaarde te bieden aan de uitvoering van het toezicht en de toetsing van bouwwerken.

Wet kwaliteitsborging

Bouwplantoetser aan het werk. 

”Anticiperend op de nieuwe wet en de daarbij behorende werkzaamheden ligt de focus momenteel op de groei van onze afdeling met o.a. bouwplantoetsers, bouwkundig inspecteurs en toetsend bouwkundig constructeurs. Een uitdaging die we met beide handen aangrijpen. ” Maarten Blokland – Commercieel Manager bij Lybrae.

Bouw jij met ons mee?
Het is duidelijk dat de komst van de Wet kwaliteitsborging voor grote veranderingen gaat zorgen. Een mooie ontwikkeling waar onze bouwkundige professionals zich graag in vastbijten. Bouw jij mee aan de toekomst van Nederland? Bij Omgevingsdienst Nederland krijg je het beste van publieke en private sector! Naast projecten voor de private markt bieden we ook uitdagende projecten bij gemeenten of kun je aan de slag via ons eigen adviesbureau. Zo bieden we jou afwisseling en stellen we jouw loopbaanwensen centraal. Voor ons team bouw van zusteronderneming Lybrae hebben we de volgende vacatures nog beschikbaar:

Bouw jij met ons mee? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

Neem voor meer informatie op met Maarten Blokland via 06-28277106 of m.blokland@lybrae.nl.

Lees verder

Algemeen
19 december 2024

Terugblik 2024 Omgevingsdienst Nederland

2024, wat een jaar! Een jaar waarin innovatie en automatisering centraal stonden binnen Omgevingsdienst Nederland en waarin onze kernwaarden écht tot leven kwamen....

Ervaringen
9 december 2024

Van uitvoerder naar Plancoördinator

Met een achtergrond in de bouw, een groeiende interesse in kwaliteitsborging en de wens voor een betere werk-privébalans vond Jannis Maters zijn plek als Plancoördinator Kwaliteitsborging bij Omgevi...

Algemeen
20 november 2024

Verbinden, delen en inspireren bij themabijeenkomst Omgevingsdienst Nederland

Verbinden, delen en inspireren! Dat stond centraal in onze recente themabijeenkomst. Onze collega’s kwamen samen om te netwerken, kennis te delen, bij te praten en nieuwe ideeën op te doen...

guid ?> guid ?>

Meld je aan voor de Omgevingsdienst Nederland nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.