Het verschil maken als Milieuadviseur

Na enkele jaren ervaring in Vlaanderen en Nederland maakte Sjoerd de overstap en vond hij bij Omgevingsdienst Nederland precies wat hij zocht: verantwoordelijkheid, inhoudelijke diepgang én een hecht team. In dit interview deelt hij zijn ervaringen, inzichten en ambities binnen het milieudomein.

Marc Hermens

Marc Hermens

Categorie
Milieu en duurzaamheid

Publicatie
26 maart 2025

Van biologie naar milieuadvies

Sjoerd Rommes begon zijn loopbaan met een master in de biologie aan de KU Leuven en is opgegroeid in Voeren. Na het afronden van zijn studie wist hij zeker dat hij zich verder wilde ontwikkelen in het milieudomein. Daarom volgde hij een postgraduaatsopleiding tot milieucoördinator niveau A aan de Universiteit Hasselt. Tijdens deze opleiding liep hij stage bij het milieuadviesbureau BK-Ecosys, waar hij ervaring opdeed met het aanvragen van milieuvergunningen en administratieve ondersteuning. Na zijn stage bleef hij daar nog ongeveer 4,5 jaar werkzaam, vooral met het aanvragen van vergunningen en het ondersteunen van klanten bij milieuvraagstukken.

De switch naar Omgevingsdienst Nederland

Na enkele jaren in Vlaanderen gewerkt te hebben, verhuisde Sjoerd naar Nederland en ging hij aan de slag bij Arcadis in Den Bosch als milieuadviseur. Hoewel het werk inhoudelijk aansloot bij zijn eerdere ervaring, merkte hij dat het grote, formele karakter van Arcadis niet goed bij hem paste. Hij zocht daarom naar een kleinere organisatie waar hij meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid kon ervaren.

Via eerdere contacten kwam hij in gesprek met Lybrae en maakte hij in januari 2024 de overstap naar Omgevingsdienst Nederland (ODN). Sindsdien werkt hij als milieuadviseur en volgt hij nog de specialisatieopleiding milieu die in juni wordt afgerond. Sjoerd behandelt vergunningsaanvragen binnen de industrie voor de RUD Zeeland en werkt hierbij nauw samen met collega’s en externe partijen zoals de provincie, gemeenten en waterschappen. Zijn werk bestaat uit het coördineren van aanvragen, het uitzetten van adviezen bij specialisten en de communicatie met aanvragers tijdens het vergunningstraject. De meeste aanvragen komen op dit moment uit de afvalsector. Wat binnen de vergunningverlening vooral hot topic is zijn de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en het nieuwe  afvalbeheerplan waarbij waarschijnlijk  dit jaar het Circulair Materialenplan (CMP) in werking zal treden. Dit wordt de opvolger van het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3). Vanaf de inwerkingtreding  zal het CMP de transitie naar een circulaire economie ondersteunen.

Sjoerd

Wetgeving: Vlaanderen vs. Nederland

Sjoerd merkt wel dat de milieuwetgeving in Nederland en Vlaanderen verschillen. Er is een gemeenschappelijk basis vanuit Europese wet- en regelgeving, maar in Nederland worden vaker onderzoeken gevraagd, bijvoorbeeld naar luchtkwaliteit of geluidsniveaus, wat het vergunningsproces complexer maakt. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat bedrijven beter voorbereid zijn op milieueisen, wat hij als positief ervaart.

Werken in een hecht team

Wat Sjoerd vooral waardeert aan zijn werk bij ODN is de prettige werksfeer en het hechte team. “Het team is klein maar professioneel, en de sfeer is goed. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid.” Ook het feit dat hij snel verantwoordelijkheid kreeg over complexe dossiers waardeert hij. “Bij omgevingsdiensten begin je vaak met meldingen en duurt het langer voordat je naar vergunningen gaat. Bij ODN kreeg ik al snel de kans om zelfstandig vergunningen te behandelen, wat mij veel voldoening geeft.”

“Het team is klein maar professioneel, en de sfeer is goed. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid.”

Toekomstplannen en ambities

Wat betreft de toekomst hoopt Sjoerd zich verder te specialiseren in een bepaald milieuthema, hoewel hij nog niet precies weet welk onderwerp dat zal zijn. Daarnaast zou hij graag zijn kennis overdragen aan collega’s en nieuwe junior medewerkers begeleiden. “Het zou mooi zijn om bij te dragen aan de groei van ODN en om meer uitdagende projecten aan te trekken.” Sjoerd kijkt tevreden terug op zijn keuze om naar ODN over te stappen: “Het is fijn om te werken in een organisatie waar je gewaardeerd wordt, waar de lijnen kort zijn en waar je echt een verschil kunt maken voor klanten en het milieu.”

Wil jij net als Sjoerd bijdragen aan een veilig en duurzaam milieu?

Bekijk onze vacatures en ontdek jouw kansen bij Omgevingsdienst Nederland!

Lees verder

Algemeen
19 december 2024

Terugblik 2024 Omgevingsdienst Nederland

2024, wat een jaar! Een jaar waarin innovatie en automatisering centraal stonden binnen Omgevingsdienst Nederland en waarin onze kernwaarden écht tot leven kwamen....

Ervaringen
9 december 2024

Van uitvoerder naar Plancoördinator

Met een achtergrond in de bouw, een groeiende interesse in kwaliteitsborging en de wens voor een betere werk-privébalans vond Jannis Maters zijn plek als Plancoördinator Kwaliteitsborging bij Omgevi...

Algemeen
20 november 2024

Verbinden, delen en inspireren bij themabijeenkomst Omgevingsdienst Nederland

Verbinden, delen en inspireren! Dat stond centraal in onze recente themabijeenkomst. Onze collega’s kwamen samen om te netwerken, kennis te delen, bij te praten en nieuwe ideeën op te doen...

guid ?> guid ?>

Schrijf je nu in voor de Masterclass verdieping Zeer Zorgwekkende Stoffen

17 april 2025 van 17:00 tot 20:30

> Bekijk de masterclass