We spraken na de podcast nog even kort met Wkb specialist Agri over de kwaliteit en veiligheid in de bouw. Naar aanleiding van een aantal incidenten in de bouwsector zoals de instorting in Nieuwegein. Het legt het verborgen gebrek in de bouw pijnlijk bloot
Kwaliteit en veiligheid in de bouwsector
“Bij grotere bedrijven is er weinig veranderd omtrent de kwaliteit. Dit komt doordat zij al veel kwaliteit borgen in hun systemen en werkwijzen. Ze hebben veel zaken al vastgelegd, maar nu moeten ze samenwerken met een kwaliteitsborger die deze zaken ook echt vastlegt. Ze moeten daarnaast dossiers bijhouden en meldingen doen bij de gemeente. Voor grote bedrijven verandert er dus niet veel.
Voor andere of kleinere bedrijven die hier minder ervaring mee hebben en gewoon bouwen zonder veel controle, zal dit echter een groot verschil maken. Zij moeten nu hun werk tijdens de bouw controleren. Dit betekent dat aannemers zich bewust worden van de nieuwe wetgeving en de noodzaak om kwaliteit te borgen en alles vast te leggen. Documenten moeten aanwezig en op tijd zijn, anders kunnen ze aan het einde van het project niet opleveren. Over het algemeen zien aannemers dit als een goede aanloopfase. Bij de lagere risicoklassen worden ze zich bewust van de eisen en dit zal hen voorbereiden op hogere klassen in de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat dit een positieve ontwikkeling is voor de komende jaren, vooral nu er veel woningen worden gebouwd.”
Daarnaast is ook belangrijk een belangrijk en continu proces om het toetsingssystemen te verbeteren, vooral in een omgeving waar regelgeving en eisen voortdurend evolueren. Hoewel het huidige systeem functioneert, zijn er diverse knelpunten die aangepakt moeten worden om aan de nieuwe wet- en regelgeving te voldoen. Het vereist voortdurende feedback, aanpassingen en aandacht voor zowel technische als menselijke aspecten om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de huidige en toekomstige regelgeving zoals de Wet kwaliteitsborging.”