Eindelijk: de Omgevingswet!

De Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn er dan eindelijk! Na meerdere malen uitstel is de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet nu echt een feit. De invoering  van de Omgevingswet is een overwinning voor minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), die van meet af aan zich sterk heeft gemaakt voor deze wet. 

Bert van Oers

Bert van Oers

Categorie
Ontwikkelingen in de markt

Publicatie
1 januari 2024

Sneller beslissen

De Omgevingswet bundelt 26 wetten en tal van regels en voorschriften over onze fysieke leefomgeving in één wet. Procedures worden gestroomlijnd, regelgeving geharmoniseerd en in veel gevallen worden beslistermijnen versneld. De wet regelt verder een digitaal stelsel en een digitaal loket. Het digitaal stelsel helpt bij het inzichtelijk maken welke regels er in een bepaald gebied gelden en biedt een loket waar vergunningen kunnen worden aangevraagd.

De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid. Vanaf 1 januari is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht voor nieuwbouw van ‘gevolgklasse 1’. Dit omvat woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen. De regelgeving voor verbouwingen treedt pas in 2025 in werking. Gevolgklassen 2 en 3, die voornamelijk publieke voorzieningen en grote bouwwerken omvatten, worden na evaluatie van het systeem geïmplementeerd. Het is een belangrijke ontwikkeling voor de bouwsector, waarbij de focus ligt op kwaliteitsborging. benieuwd naar onze dienstverlening? Bekijk hier onze diensten

Voorbereid aan de slag?

In de afgelopen jaren hebben wij veel medewerkers van gemeenten voorbereid op de komst van de Omgevingswet en de Wkb en alle andere instrumenten die nodig zijn voor de implementatie. Hierdoor hebben wij veel ervaring opgedaan en kunnen wij uw medewerkers praktijkgericht opleiden. Zo weten zij precies welke impact de nieuwe wetgeving op hun werkzaamheden gaat hebben.

We stemmen de inhoud van opleiding graag met u af, zodat deze naadloos aansluit bij uw wensen. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand formulier of bekijk onze opleidingen

Bekijk onze opleidingen

Uw medewerkers opleiden of gebruik maken van onze diensten?

Vul het contactformulier in. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen met u.

Neem contact op

Lees verder

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
19 juni 2024

De impact van de Wet kwaliteitsborging

In gesprek met Wkb specialist Agri over de kwaliteit en veiligheid in de bouw....

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
23 mei 2024

Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit

Luister nu naar de eerste aflevering "Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit van de Omgevingscast."...

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
11 januari 2024

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland gaan elkaar versterken bij de uitvoering van de Wkb

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland starten veelbelovend samenwerking voor private kwaliteitsborging...

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!