RUD Zeeland

Principeverzoeken

Principeverzoek via Omgevingsdienst Nederland

Heeft uw organisatie een capaciteitsvraagstuk als gevolg van pieken in uw werkvoorraad zoals principeverzoeken? Wij voorzien uw organisatie van de benodigde capaciteit en zorgen voor de continuïteit van uw projecten. Onze RO adviseurs zijn gespecialiseerd ontzorgen uw organisatie hier graag in. Door het hoge kennisniveau en de jarenlange ervaring van onze adviseurs helpen we uw organisatie vooruit. Omgevingsdienst Nederland ondersteunt gemeenten en andere semioverheden met vraagstukken omtrent ruimtelijke ontwikkelingen en fungeert hiermee als verlengstuk van uw organisatie.

Principeverzoeken in de praktijk

Inwoners hebben een bouw- of ruimtelijk plan, maar deze past helaas niet binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Ze weten dan niet of de gemeente bereid is de vergunning te verlenen voor het plan. Indien het plan aanzienlijk afwijkt van het geldend bestemmingsplan is het raadzaam om voorafgaand aan verdere stappen, contact op te nemen met de gemeente om de bereidheid tot medewerking te peilen. Om deze dialoog te initiëren, kunt u een principeverzoek indienen bij de gemeente. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe dat in de praktijk werkt en wat Omgevingsdienst Nederland kan betekenen in het proces van een principe verzoek. 

 

Wat is een principeverzoek

Een principeverzoek biedt de mogelijkheid voor een grondige toetsing van de gemeente, zonder strikte wettelijke termijnen. Daarnaast is het mogelijk voor de gemeente om aanvullende informatie aan te vragen. Een principeverzoek wordt gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over een bepaalde bestemmingswijzing of ruimtelijke aanpassing waarbij de gemeente een “principe-uitspraak” doet over het voorgestelde plan. Het stelt inwoners, bedrijven en organisaties in staat om vragen te stellen aan de gemeente en om informatie en richtlijnen te verkrijgen met betrekking tot specifieke kwesties. Hiermee wordt de bereidwilligheid van de gemeente getoetst omtrent het verlenen van medewerking aan uw plan(nen).

 

Beoordeling en begeleiding door Omgevingsdienst Nederland  

De werkzaamheden omvatten de eenmalige ruimtelijke advisering en coördinatie van RO-principeverzoeken. Het betreft uitsluitend de ambtelijk beoordeling in verband met het verkrijgen van een indicatie of een voorgenomen project realiseerbaar en wenselijk is. De medewerker RO beoordeeld of alle benodigde gegevens aanwezig zijn en zal, indien nodig, eenmalig verzoeken om extra gegevens te overleggen. De medewerker RO toetst de ingestuurde stukken aan het beleid van de gemeente. Bij een eventueel collegevoorstel wordt er een motivatie geschreven voor het wel of niet meewerken aan het voorgestelde plan. 

Over Omgevingsdienst Nederland

Omgevingsdienst Nederland maakt samen met zusterorganisatie Lybrae onderdeel uit van Lybrae Nederland. Hierdoor beschikken we gezamenlijk over ruim 300 adviseurs, ons belangrijkste kapitaal in deze krappe arbeidsmarkt. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring in het werkveld en ieder hun eigen expertise dat continue op peil wordt gehouden door middel van interne en externe opleidingen en trainingen.  Dit maakt ons dé businesspartner voor het uitbesteden van uw bouwplantoetsing.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

De voordelen voor uw organisatie

  • Transparante kostenbesparing 
  • Geen afnameverplichting 
  • Méér flexibiliteit 
  • Efficiëntie verhogen 
  • Borging kwaliteit en continuïteit 
  • Geen risico op uitval 
  • Sparringpartner voor uw eigen afdeling 

Corporate video Omgevingsdienst Nederland

Organisaties met wie we samenwerken

Meer informatie?

Neem contact met ons op!

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief met o.a. het laatste nieuws, opleidingen & masterclasses rechtstreeks in je inbox!