Een duurzame oplossing voor gemeente Bernheze

Met bijna 30.000 inwoners is Bernheze een groene gemeente die bestaat uit de kernen Heesch, Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Vorstenbosch en Loosbroek. Het behoud van de groene identiteit staat hoog op de agenda van de gemeente, terwijl ze tegelijkertijd streven naar vooruitgang en ontwikkeling.

Marc Hermens

Marc Hermens

Categorie
Algemeen

Publicatie
6 juli 2023

Al ruim drie jaar kan gemeente Bernheze rekenen op de dienstverlening van Omgevingsdienst Nederland ter ondersteuning van hun WABO vergunningverlening afdeling. We spreken Wesley Geven, Wabo-regisseur bij gemeente Bernheze, over hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en welke voordelen dit heeft opgeleverd.

Wesley Geven is ruim drie jaar werkzaam binnen gemeente Bernheze, geeft sturing aan verschillende bouwkundige teams en regisseert complexe aanvragen voor omgevingsvergunningen. Hij vertelt over zijn start binnen de gemeente en de kennismaking met Omgevingsdienst Nederland: “Tijdens mijn start bij gemeente Bernheze was de personele bezetting beperkt door personeelswisselingen en het vertrek van enkele ervaren collega’s vanwege hun pensionering. Dit, in combinatie met een aanzienlijke toename van vergunningaanvragen – mede door de corona pandemie – leidde tot knelpunten in onze werkprocessen en resulteerde in een achterstand in vergunningverlening. Dit moest snel veranderen.”

In een poging om deze uitdagingen het hoofd te bieden, werkte gemeente Bernheze samen met verschillende detacheringsbureaus. Wesley: “Er ontbrak echter een stabiele basis, omdat veel van de  medewerkers die bij ons gedetacheerd werden, op parttime basis werkten of uitsluitend vanuit huis wilden werken. Hierdoor was er weinig dynamiek binnen het team en liep de achterstand verder op. Op dat moment was er al een samenwerking met Omgevingsdienst Nederland voor ondersteuning bij vergunningverlening, maar dit was alleen op basis van vragen als achtervang.”

Duurzame oplossing

Duurzame oplossing

“Om een duurzame oplossing te vinden, besloten we om afscheid te nemen van de detacheringsbureaus en de samenwerking met Omgevingsdienst Nederland te intensiveren. Op basis van uitbesteding werden twee medewerkers van Omgevingsdienst Nederland fulltime ingezet voor ons team. Bart en Brian verzorgden vanaf dat moment de casemanagement werkzaamheden, van aanvragen tot besluitvorming.

Mede door hun communicatieve vaardigheden wisten ze vanaf het begin direct verbinding te leggen met onze adviseurs. Ze vonden snel hun weg binnen de organisatie, namen zelf initiatief en brachten voorbeelden, adviezen en toepassingen waar wij nog niet bekend mee waren. Ze waren uiterst proactief in het helpen van onze afdeling om de achterstand weg te werken en bezochten met regelmaat ons kantoor om te sparren met adviseurs van Bernheze.”

Processen stroomlijnen

“Dankzij deze intensievere samenwerking met Omgevingsdienst Nederland konden we binnen de gemeente een stabiel en toegewijd team opbouwen dat zich volledig kon richten op het efficiënt afhandelen van vergunningaanvragen. Deze samenwerking is essentieel geweest om de werkprocessen te stroomlijnen en de dienstverlening aan de inwoners van Bernheze te verbeteren. Op dit moment draait onze afdeling weer op volle kracht en werken we nog steeds nauw samen met Bart en Jeffrey. Hoewel de vergunningverlening nu intern plaatsvindt, vertrouwen we nog steeds op de inhoudelijke beoordeling (constructieve en bouwbesluittoetsing) van de plannen door Omgevingsdienst Nederland. De communicatielijnen zijn kort en het zijn nog steeds dezelfde vertrouwde gezichten waarmee ik 3 jaar geleden kennisgemaakt heb, waar we tot op heden mee samenwerken.”

”De samenwerking met Omgevingsdienst Nederland is essentieel geweest om de werkprocessen te stroomlijnen en de dienstverlening aan de inwoners van Bernheze te verbeteren.”

Plannen voor de toekomst

“Op dit moment zijn we bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor verdere ondersteuning van Omgevingsdienst Nederland op het gebied van milieutaken, naast de samenwerking voor de vergunningverlening. Het doel hiervan is om onze klantreis nog beter te begeleiden. Deze ondersteuning zal zich richten op een integrale aanpak van vergunningverlening en de implementatie van de Omgevingswet.

Daarnaast zijn we momenteel plannen aan het maken om een op maat gemaakte incompany opleiding voor ons vergunningverlening team te organiseren. Dit stelt ons in staat om een dieper inzicht te krijgen in specifieke wet- en regelgeving, waardoor we de inwoners van gemeente Bernheze nóg beter van dienst kunnen zijn en hen beter kunnen informeren. We kijken ernaar uit om de samenwerking met Omgevingsdienst Nederland verder te versterken en onze kennis en expertise te vergroten.”

Ook uw organisatie ontzorgen met de dienstverlening van Omgevingdienst Nederland?

Neem contact op met Bas Gerards om de mogelijkheden te bespreken via 06-30339630 of mail naar: b.gerards@omgevingsdienstnederland.nl

Lees verder

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
11 januari 2024

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland gaan elkaar versterken bij de uitvoering van de Wkb

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland starten veelbelovend samenwerking voor private kwaliteitsborging...

Algemeen
7 december 2023

De impact van de BOPA na 1 januari 2024

Het lijkt nu echt te gaan gebeuren: 1 januari 2024 treedt de langverwachte, en vaak uitgestelde, Omgevingswet in werking. Vanaf dan zal uw gemeente automatisch een omgevingsplan hebben in plaats van ...

Algemeen
16 oktober 2023

Terugblik BWT Congres 2023

Donderdag 21 september kwamen vele Omgevingsdienst Nederland collega’s samen in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch voor onze jaarlijkse themabijeenkomst....

guid ?> guid ?>