Wat doet een constructeur?

Vanuit jouw rol als bouwkundig constructeur zorg jij voor de veiligheid van onze bouwwerken. Als constructeur bouw ben je verantwoordelijk voor de creatie van een bouwkundig ontwerp en de toetsing van bouwkundige draagconstructies. Je werkt deze bouwwerken uit in een 3D model. Met behulp van dit model bereken je de detailberekeningen van de diverse materialen en toets je het ontwerp op de aspecten sterkte, stabiliteit, stijfheid, duurzaamheid en (brand)veiligheid. Je bepaalt welke materialen sterk genoeg zijn en adviseert over de constructieve veiligheid van (modulaire) bouwprojecten. Al je bevindingen worden vastgelegd in rapportages welke als basis dienen bij de advisering van onze opdrachtgevers.

Categorie
Milieu en duurzaamheid

Publicatie
16 februari 2023

Wat doet een constructeur?

Je buigt je over bouwkundige uitdagingen en denkt mee over innovatieve oplossingen. Zodra het bouwkundig ontwerp wordt goedgekeurd en het project zich in de uitvoeringsfase bevind, ben je regelmatig op de bouwplaats aanwezig om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat er aan de bouweisen voldaan wordt.

Naast de realisatie van nieuwe gebouwen zorg je ook voor de veiligheid van bestaande gebouwen. Hierbij check je de gebouwen op de aanwezigheid van scheuren, verzakkingen en instabiele constructies. Je legt je bevindingen vast in een rapportage. Indien nodig, adviseer je de opdrachtgever over eventuele vervolgstappen en constructieve aanpassingen.

In de rol van bouwkundig constructeur ligt je focus op de volgende werkzaamheden:

  • Het zelfstandig toetsen of het bouwkundige ontwerp met de bijbehorende constructies voldoen aan de kwaliteitscriteria, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit, de Woningwet en de Bouwverordening;
  • Je stuurt de constructief tekenaars die jouw ontwerp uittekenen aan;
  • Je berekent en beoordeelt de kosten van constructieve elementen en ingrepen en adviseert de opdrachtgever hierover.
  • Je bent verantwoordelijk van de verslaglegging van je bevindingen ten aanzien van de bouwkundige rapportages;
  • Je onderhoudt contact met diverse betrokken partijen waaronder gemeentes en initiatiefnemers;
  • Je neemt deel aan bouwvergaderingen;
  • Voert casco funderingsonderzoeken uit.

Met wie werk je samen als bouwkundig constructeur?

Als bouwkundig constructeur werk je nauw samen met je interne en externe bouwkundige collega’s bij het uitwerken van de beton-, staal-, of houtconstructies van gebouwen. Zo schakel je met de bouwkundig tekenaars en onderhoudt je het contact met de initiatiefnemer, gemeentes en de architect. Wanneer het project zich in de uitvoeringsfase bevindt dan zul je nauw samenwerken met de toezichthouder en projectleider.

Plan gesprek

Werken bij Omgevingsdienst Nederland

Bij Omgevingsdienst Nederland maak je onderdeel uit van een hecht team bestaande uit enthousiaste bouwprofessionals die graag met elkaar samenwerken en kennis en kunde met elkaar delen. We slaan graag de handen ineen en denken met elkaar mee over complexe bouwkundige vraagstukken. Samen gaan we vooruit en bedenken we vernieuwende en vooruitstrevende oplossingen.

Bouw jij mee aan een veilige en duurzame gebouwde omgeving? Dan kun je bij ons in ieder geval rekenen op:

✅ Een marktconform maandsalaris én een uitgebreide bonusregeling;
✅ Coaching on the job, kennissessies, trainingen en opleidingen, afgestemd op jouw behoefte;
✅ Een enthousiast en hecht team van collega’s waarmee je naast je expertise en ervaringen ook een hoop gezelligheid deelt;
✅De mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken omdat wij een goede werk-privé balans belangrijk vinden.

Foto vergunningverlener agrarisch Ruth

Constructeur opleiding

Omgevingsdienst Nederland is als innovatieve opleider bij uitstek dé partij om je bouwkundige kennis naar een hoger niveau te tillen. Met meer dan 15 jaar ervaring, 26 verschillende specialismes en 206 cursussen hebben we alle expertise in huis om je als bouwkundig adviseur van de nieuwste inzichten en kennis te voorzien.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en we plannen een vrijblijvend gesprek. We adviseren je graag!

Samen zorgen we ervoor dat uw bouwplan doorgang kan vinden en dragen we bij aan een duurzame toekomst.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 043 – 604 90 05 of stuur een mail naar: info@omgevingsdienstnederland.nl

Lees verder

Milieu en duurzaamheid
10 april 2024

Energietoezicht door de ogen van Adviseur Tim

Tim, adviseur bij Omgevingsdienst Nederland, is reeds vier jaar werkzaam binnen onze organisatie als Toezichthouder Energie. Met een scherp oog voor detail en deskundigheid voert hij nu energieaudits ...

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
27 maart 2024

Bouw met ons mee aan de toekomst van Nederland

Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zijn we opzoek naar verschillende functies voor bouw professionals...

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
11 januari 2024

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland gaan elkaar versterken bij de uitvoering van de Wkb

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland starten veelbelovend samenwerking voor private kwaliteitsborging...

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!