Opleidingen

Luchtwassers

De module Module Luchtwassers is onderdeel van onze opleiding Veehouderij, maar kan als losse module gevolgd worden.

Module Luchtwassers

Een luchtwasser reduceert de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geuren uit stallen. Tijdens deze module komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wettelijk kader m.b.t. luchtwassers;
  • Type luchtwassers, werking en onderhoud/gedragsvoorschriften bij agrarische bedrijven (welke verschillen zitten er tussen luchtwassers en hoe werken deze? Wat is het verschil in onderhoud en hoe ermee om te gaan?);
  • Controle van luchtwassers (wie, wat en hoe);
  • Casuïstiek uit de praktijk (herkennen, waarnemen en beoordelen aan de hand van praktijksituaties, foto’s en praktijkvoorbeelden).

Deze module behandelt de hedendaagse praktijk van luchtwassers. Door middel van veel voorbeelden en beeldmateriaal uit de praktijk wordt ingegaan op de alledaagse uitdagingen die jij als vergunningverlener of toezichthouder agrarisch tegenkomt tijdens je werkzaamheden.

Meerwaarde:

Na het volgen van deze module

  • Ben je op de hoogte van de basiskennis m.b.t. luchtwassers en ken je de type luchtwassers, hun werking en onderhouds-/gedragsvoorschriften;
  • Heb je kennis van het wettelijk kader
  • Ken je de basis omtrent controle van luchtwassers
  • Heb je aan de hand van casuïstiek uit de praktijk geleerd luchtwassers te herkennen, waarnemen en beoordelen
Doelgroep:

De Module Luchtwassers veehouderij is bedoeld voor vergunningverleners en toezichthouders, werkzaam bij omgevingsdiensten, provincies, gemeenten en adviesbureaus, die bij hun werkzaamheden te maken hebben met vergunningverlening, toezicht en handhaving bij veehouderijbedrijven. Tijdens de opleiding wordt ervanuit gegaan dat de deelnemers enige werkervaring hebben t(bijvoorbeeld als toezichthouder milieu) en beschikken over basiskennis van de relevante wetgeving, zoals de Omgevingswet, Besluit Activiteiten Leefomgeving en het Omgevingsplan.

Instroomeisen:

Je hebt minimaal een milieu/ technisch gerelateerde vooropleiding (mbo BOL-4, hbo of wo). Het heeft de nadrukkelijke voorkeur dat je al actief bent in het werkveld. Dit maakt dat lesstof herkenbaarder is en ook in de periode na de training door je wordt toegepast. Het zelfstandig werken met de lesstof maakt dat je de lesstof eenvoudiger tot je kan nemen.

Lesmethode:

Tijdens de module wordt de theorie besproken mede aan de hand van een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt door middel van discussie over en bespreking van praktijksituaties getracht het geleerde direct in de praktijk toe te passen. Ook wordt gewerkt met opdrachten waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van praktische voorbeelden en je eigen casuïstiek.

Interesse in deze module?

Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl

Inschrijven voor de module Basis veehouderij
1Persoonlijke gegevens
2Factuurgegevens
3Opleiding

Persoonlijke gegevens

Schrijf je nu in voor de Masterclass verdieping Zeer Zorgwekkende Stoffen

15 mei 2025 van 17:00 tot 20:30

> Bekijk de masterclass