Bodem
In een wereld waar klimaatverandering en biodiversiteitsverlies steeds grotere uitdagingen vormen, is het cruciaal om onze bodem op een duurzame en toekomstbestendige manier te beheren. De kwaliteit van de bodem speelt een essentiële rol in het aanpakken van problemen zoals droogte, wateroverlast en stedelijke opwarming. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van de bodem en welke maatregelen kun je nemen om deze te verbeteren?
Veel professionals binnen overheidsinstanties, gemeentes en andere publieke organisaties worstelen met de vraag hoe zij effectief kunnen bijdragen aan het behoud en de verbetering van bodemkwaliteit. Het gebrek aan kennis over fysische, chemische en biologische aspecten van de bodem, evenals de impact van bodembeheer op maatschappelijke uitdagingen, maakt het moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen.
Inhoud en resultaat masterclass:
Deze opleiding biedt een uitgebreide en praktijkgerichte benadering om deze kennisleemte op te vullen. Je hebt de mogelijkheid om vooraf onderwerpen door te geven die je graag wilt bespreken. Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Definitie van bodem
- Hoe wordt bodemkwaliteit bepaald?
- Fysisch, chemisch en biologisch
- Bodembeheer: De impact van effectief bodembeheer bij het aanpakken van uitdagingen zoals droogte, wateroverlast en stedelijke opwarming
- Praktijk: Bodem beoordelen en de opgedane kennis vanuit de presentatie toepassen.
Na afloop van deze opleiding:
- ben je je bewust van toekomstbestendig bodemgebruik
- weet je hoe de kwaliteit van de bodem wordt bepaald
- weet je om te gaan met maatschappelijke uitdagingen zoals biodiversiteit en klimaatverandering
- heb je inzicht gekregen in de beschikbare handelingsopties hiervoor.
Deze opleidingsdag maakt onderdeel uit van de opleiding Duurzaamheid en energie. De opleidingsdag is daarnaast ook afzonderlijk te volgen.
Doelgroep:
Deze cursus is bestemd voor alle professionals binnen overheidsinstanties, gemeentes en andere organisaties in de publieke sector die in hun functie te maken krijgen met maatschappelijke uitdagingen zoals biodiversiteit en klimaatverandering op het gebied van bodem.
Docent:
Judith van de Mortel, professor Plant and Soil Health en lector Applied Biology aan de HAS Green Academy, zal deze opleiding verzorgen. Met haar uitgebreide kennis en ervaring biedt zij een waardevolle en inspirerende leerervaring.
Deze masterclass kan ook online worden gevolgd
Interesse in de masterclass waterstof voor overheden?
Heb je belangstelling in deze masterclass? Vul dan onderstaand formulier in. Mocht je vragen hebben neem dan contact met ons op. Telefoonnummer 040 – 2949005 of via email opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl