Opleidingen

Communicatie en Assertiviteit

Deze module is onderdeel van de opleiding ‘Toezicht op Energiebesparing’ en kan niet los worden gevolgd.

In het werk als toezichthouder maakt mondelinge communicatie een groot deel van uit van je werkzaamheden, waarbij iedere partij zijn eigen belangen heeft en zijn eigen communicatiestijl gebruikt. Tijdens deze module leer je onder andere welke communicatie stijlen er zijn en hoe je ze herkent.

Tijdens de module worden de verschillende stijlen en vormen van communicatie besproken en geoefend. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn:

  • Wat zijn de invloeden en uitwerking van de verschillende communicatiestijlen in persoonlijk contact met anderen?
  • Hoe zorg je ervoor dat in een handhavingssituatie de sfeer goed blijft en hoe overtuig je de gesprekspartner tot naleving van de regels?

Daarnaast wordt tijdens deze module ook ingegaan op toegankelijk taalgebruik, het al dan niet gebruiken van vaktermen, het schakelen in de taal van de ander zowel mondeling als schriftelijk en de valkuilen van communicatie via apparaten.

Steeds vaker is in het nieuws dat ambtenaren lastig worden gevallen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. In veel gevallen is het de omgeving die agressief overkomt. Naast de omgeving is ook je eigen gedrag en houding naar de omgeving toe van invloed op het gedrag van anderen. Door je bewust te zijn van je eigen houding en te weten hoe om te gaan met agressie, creëer je voor jezelf een betere en veiligere werkomgeving. Tijdens deze module ontvang je handvatten om hiermee om te leren gaan.

Deze module is alleen fysiek te volgen

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!