Het ontstaan van Omgevingsdienst Nederland

Omgevingsdienst Nederland is ooit ontstaan uit een klein team met bouwplantoetsers en uitgegroeid tot een succesvolle organisatie binnen de fysieke leefomgeving, met toonaangevende opdrachtgevers door heel het land. We zijn hard op weg om de grootste speler binnen de fysieke leefomgeving te worden. Bas Gerards heeft een groot aandeel gehad in de groei van de organisatie en neemt ons mee terug in de tijd dat ODN nog in haar kinderschoenen stond:

Categorie
Werken bij

Publicatie
17 augustus 2022

Collega Bas Gerards draagt al bijna 16 (!) jaar bij aan de groei en het succes van Omgevingsdienst Nederland (ODN). Hij plantte destijds een van de eerste zaadjes en zag ODN groeien van een eenmanszaak tot een landelijke speler met meer dan 60 medewerkers. Zijn carrière binnen de organisatie is uniek. Benieuwd naar zijn verhaal? Bas neemt ons mee terug in de tijd dat ODN nog in haar kinderschoenen stond:

Het ontstaan van Omgevingsdienst Nederland

“Bijna 16 jaar geleden is het eerste zaadje van Omgevingsdienst Nederland geplant met het opzetten van een intern team voor de toetsing van bouwplannen voor gemeentes. Ik werkte destijds via zusterorganisatie Lybrae en bekleedde de functie van casemanager, toezichthouder en coördinator voor diverse projecten bij gemeentes. Een collega begon met het opzetten van het interne team en vroeg of ik wilde aansluiten. Vanuit deze samenwerking is later Omgevingsdienst Nederland ontstaan.’’

Hoe het allemaal begon”
“Ik heb aan de wieg gestaan van Omgevingsdienst Nederland. Dit maakt mijn loopbaan bij Omgevingsdienst Nederland uniek en onnavolgbaar. In de prille eerste jaren heb ik als adviseur bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de organisatie. Vanuit mijn rol als casemanager, toezichthouder en coördinator adviseerde ik gemeentes over (bouwtechnische) regelgeving rondom vergunningen, toezicht en handhavingstrajecten. Vanuit deze rol werd ik betrokken bij de acquisitie van nieuwe medewerkers en het vormen van de werkprocessen.  Zo breidde ons team steeds verder uit en bouwden we langzaam een klantportfolio op.

Ik combineerde mijn studie Bedrijfskunde met het runnen van een groeiende organisatie en was op alle werkvlakken betrokken bij de organisatie. Ik faciliteerde inhoudelijke projecten, handelde commerciële zaken af en hield me bezig met de algemene bedrijfsvoering.”

Omgevingsdienst Nederland

Bas aan het werk als teamleider bouw.

Mijn bijdrage aan Omgevingsdienst Nederland

”Het team breidde zich steeds verder uit en we boekten het ene na het andere succes. Na de eerste gewonnen tenders volgden er steeds meer grote opdrachten. Mijn passie lag echter in het verder uitbouwen en het maken van een professionaliseringsslag binnen Omgevingsdienst Nederland.

Bij Omgevingsdienst Nederland staan je ambities en wensen centraal. Ik krijg energie van zaken als het vormen van werkprocessen en producten, het inschrijven op aanbestedingen, sparren met opdrachtgevers en het opzetten van nieuwe teams en afdelingen. Dit is het moment dat onze huidige directeur Dennis van Uijen als manager om de hoek kwam kijken en ik me kon gaan richten op de inhoudelijke kant van projecten.

Omgevingsdienst Nederland groeide gestaag en de succesvolle opdrachten en projecten bleven binnenstromen. Om de groei van de organisatie in goede banen te kunnen leiden, heb ik intern de stap gemaakt naar teamleider bouw. Inmiddels zijn we zodanig groot geworden dat mijn ‘long time partner in crime’ en collega Thomas Driessen ook is aangesloten als teamleider bouw. Samen runnen we de afdeling bouw en richten we ons op het verder uitbouwen van de organisatie.”

”Binnen Omgevingsdienst Nederland krijg je de vrijheid je werk zelf vorm te geven en je eigen loopbaan te regisseren. Die vrijheid maakt dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”

Waarom Omgevingsdienst Nederland?

”Wij zijn een ambitieuze organisatie met ontzettend veel potentie. We gaan problemen niet uit de weg en zijn creatief in het vinden van oplossingen. Daarbij staat kwaliteit, groei en ontwikkeling hoog in ons vaandel. Dit sluit nauw aan bij mijn manier van werken en de stappen die ik binnen de organisatie heb gezet.

Binnen Omgevingsdienst Nederland krijg je de vrijheid om je werkzaamheden zelf vorm te geven en je eigen loopbaan te regisseren. Die vrijheid maakt dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk rijd.”

Wat typeert ODN?

“Het team van Omgevingsdienst Nederland vormt een grote diversiteit aan medewerkers waarbij iedereen in zijn eigen kracht wordt gezet. Een ding hebben we gemeen, we willen allemaal het beste resultaat boeken. Voor onze opdrachtgever, voor de vergunningaanvrager/-houder voor andere betrokken partijen én voor onze eigen collega’s.”

Dromen najagen

“Onze ogen zijn nu vooral gericht op de komst van de Omgevingswet (Ow) en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging brengt veel veranderingen met zich mee. Verandering biedt kansen, kansen die we met beide handen aangrijpen.

We zullen ons blijven inzetten voor onze opdrachtgevers en timmeren hard aan de weg om onze droom waar te maken, het worden van dé marktleider binnen de fysieke leefomgeving. Wordt vervolgd.. ;)”

Groei jij met ons mee?

Omgevingsdienst Nederland groeit gestaag verder en is op zoek naar vakspecialisten die ons team komen versterken. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je bijdragen aan het verder uitbouwen van onze organisatie?

Naast projecten binnen de private sector bieden we diverse uiteenlopende en uitdagende projecten bij gemeentes en kun je aan de slag via ons eigen adviesbureau. We matchen de projecten met jouw wensen en ambities. Zo bieden we jou afwisseling en stellen we jouw loopbaanwensen centraal.

 

Ben jij werkzaam binnen de fysieke leefomgeving en klaar om je carrière een boost te geven? Neem dan contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden!

Voor meer informatie kun je bellen naar 043 – 604 90 05 of stuur een mail naar: info@omgevingsdienstnederland.nl

Lees verder

Werken bij
23 mei 2024

Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit

Luister nu naar de eerste aflevering "Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit van de Omgevingscast."...

Werken bij
26 april 2024

Teamuitje Omgevingsdienst Nederland 2024

We maken graag tijd vrij voor teambuilding zodat je regelmatig in contact bent met jouw collega’s....

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
27 maart 2024

Bouw met ons mee aan de toekomst van Nederland

Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zijn we opzoek naar verschillende functies voor bouw professionals...

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!