De module Bodem is onderdeel van onze specialisatieopleiding Milieu, maar kan ook als losse module gevolgd worden. Op verzoek is deze module ook online en in-company af te nemen.
Module:
In deze module worden de volgende onderwerpen behandeld:
-
- Bodemopbouw
- De samenstelling en textuur van de bodem
- Grondsoorten
- Eigenschappen van de bodem
- Bodemverontreiniging
- Gedrag (verspreiding) van stoffen (verontreiniging) in de bodem
- Bode verontreinigende stoffen
- Bodemsanering
- Bodemkwaliteit
- Saneringstechnieken van bodem
- Bodemonderzoek
- Vooronderzoek bij bodemonderzoek
- De verschillende soorten bodemonderzoeken
- Bodemopbouw
Meerwaarde:
Na het volgen van deze module ben je zelfstandig in staat om:
- Heb je kennis van de bodemopbouw;
- Heb je kennis van verschreiding van verschillende stoffen in de bodem;
- Kun je advies verstrekken ten aanzien van de te ondernemen interventies;
- Kan je bepalen welke reinigingstechnieken geschikt zijn voor de soort bodemverontreiniging;
- Kun je kritische parameters benoemen die onderdeel behoren te zijn van het uit te voeren bodemonderzoek;
- Je kent het onderscheidt tussen graven en saneren;
- Je bent op de hoogte en kent de verschillen in bodemonderzoek.
Doelgroep:
Deze module is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en/of omgevingsdiensten die in hun werk te maken krijgen met toezicht op milieu en/of vergunningverleners. Het betreft deels een gecombineerde opleiding voor toezichthouders én vergunningverleners.
Instroomeisen:
Je hebt minimaal een milieu/ technisch gerelateerde vooropleiding (MBO BOL-4 of HBO). Het heeft de nadrukkelijke voorkeur dat je al actief bent in het werkveld. Dit maakt dat lesstof herkenbaarder is en ook in de periode na de training door je toegepast wordt. Het zelfstandig werken met de lesstof maakt dat je de lesstof eenvoudiger tot je kan nemen.
Lesmethode:
Tijdens de module wordt de theorie besproken mede aan de hand van een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt door middel van discussie over en bespreking van praktijksituaties getracht het geleerde direct in de praktijk toe te passen. Ook wordt gewerkt met opdrachten waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van praktische voorbeelden en je eigen casuïstiek.
Diploma:
De gehele Specialisatieopleiding Milieu, waar deze module onderdeel van uitmaakt, wordt afgesloten met een examen. Wanneer je deelneemt aan de losse module “Bodem” ontvang je na afronding een bewijs van deelname.
Interesse in deze module?
Op 24 februari 2025 van 14.00 tot 20.30 uur vindt de opleidingsdag plaats voor vergunningverleners en toezichthouders Agrarisch en op 7 april 2024 van 14.00 tot 20.30 uur voor Vergunningverleners en toezichthouders industrieel. Je kunt de datum in het onderstaande inschrijfformulier aangeven. Nog vragen? Neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl