Bijdragen aan een duurzame leefomgeving

Het is inspirerend om dagelijks een kijkje te nemen in de keuken van bedrijven en bij te dragen aan het verbeteren en verduurzamen van onze leefomgeving.

Functie
In gesprek met Tim, adviseur milieu

Tim adviseur bij Omgevingsdienst Nederland, is reeds vier jaar werkzaam binnen onze organisatie als Toezichthouder Energie. Met een scherp oog voor detail en deskundigheid voert hij nu energieaudits uit bij een breed scala aan organisaties, variërend van onderwijsinstellingen, supermarkten en grote ondernemingen. Daarmee levert Tim een belangrijke bijdrage in het verder verduurzamen van Nederland.

Waar begon je carrière?

Ik begon mijn carrière als sportleraar, maar na het volgen van de studie integrale veiligheidskunde in Den Bosch ben ik erna begonnen bij Lybrae als Toezichthouder Milieu. Om echt toezicht te kunnen uitvoeren ben ik via Omgevingsdienst Nederland de OK Milieu gaan volgen die start in het eerste jaar met de Basisopleiding Milieu en daarna nog de Specialisatie opleiding die meer gericht was op duurzaamheid. Toen ben ik na 2 jaar praktijk ervaring en de opgedane kennis volledig gaan werken voor Omgevingsdienst Nederland.

“Het is inspirerend om dagelijks een kijkje te nemen in de keuken van bedrijven en bij te dragen aan het verbeteren en verduurzamen van onze leefomgeving.”

Vertel eens over je werkzaamheden.

“In 2050 moet de energievoorziening helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. In deze tranisite speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol als partner voor de Rijksoverheid richting een CO2-vrije energievoorziening. De overheid moedigt daarom bedrijven actief aan om te investeren in duurzame opwekking van energie en in het verminderen van hun het huidige energieverbruik . Hier kom ik als toezichthouder energie in beeld. Ik bezoek diverse bedrijven om toezicht te houden op de naleving van energiebesparingsplicht en om te onderzoeken waar nog energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het is inspirerend om dagelijks een kijkje te nemen in de keuken van bedrijven en bij te dragen aan het verbeteren en verduurzamen van onze leefomgeving.”

Mijn rol als toezichthouder energie

“In mijn functie als Toezichthouder Energie richt ik mij primair op de naleving van de Informatieplicht-en Energiebesparingsplicht. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met het uitvoeren van zo’n 50 energiecontroles bij diverse bedrijven voor Omgevingsdienst Rivierenland. Tijdens deze controles toets ik of bedrijven voldoen aan alle wet- en regelgeving volgens de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML). Deze lijsten bevatten energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, verdeeld in drie onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen.

Enkele voorbeelden van EML-maatregelen binnen deze categorieën die ik onderzoek zijn bijvoorbeeld de isolatie van muren, de kwaliteit van leidingen in gebouwen, de optimalisatiemogelijkheden van faciliteiten zoals perslucht systemen en productkoelingen  en het efficiënter inrichten van processen voor het drogen van materialen of producten. Daarnaast beoordeel ik de herkomst van energie; of deze duurzaam opgewerkt wordt via zonnepanelen of warmtepompen en of er mogelijkheden zijn voor het terugwinnen en hergebruiken van warmte uit bedrijfsprocessen. ”

Ook bijdragen aan een duurzame toekomst?

Kom werken bij Omgevingsdienst Nederland.

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!