Een jaar van groei en ontwikkeling als trainee milieu

Al ruim 1 jaar werkt Eline bij Omgevingsdienst Nederland als Trainee Milieu waarin ze vergunningen verleent bij gemeentes. "Met een achtergrond in toegepaste Biologie en een passie voor dieren, begon mijn professionele reis als iemand die altijd al een bijzondere band had met de wereld van boeren en veehouders."

Marc Hermens

Marc Hermens

Categorie
Milieu en duurzaamheid

Publicatie
12 oktober 2023

Al ruim 1 jaar werkt Eline bij Omgevingsdienst Nederland als Trainee Milieu waarin ze vergunningen verleent bij gemeentes. “Met een achtergrond in toegepaste Biologie en een passie voor dieren, begon mijn professionele reis als iemand die altijd al een bijzondere band had met de wereld van boeren en veehouders. Tijdens mijn studie raakte ik al vertrouwd met opdrachtgevers in deze sector, maar mijn traject nam een wending toen ik me meer ging verdiepen in dierproeven, uiteindelijk zelfs werkend voor een bedrijf dat deze uitvoerde. Het was echter niet de richting waarin ik me wilde blijven ontwikkelen, en zo begon mijn zoektocht naar nieuwe wegen zoals vergunningverlening. Al snel werd duidelijk dat een traineeship bij Omgevingsdienst Nederland de perfecte gelegenheid bood om te groeien als vergunningverlener milieu, ondanks mijn beperkte kennis op dat gebied.”

Als trainee staat ontwikkeling centraal

“De eerste stappen in het traineeship waren voor mij  spannend, aangezien vergunningverlening voor mij een compleet nieuw was. Deze spanning werd al snel weggenomen door mijn collega’s van Omgevingsdienst Nederland waar ik altijd op terug kan vallen en ze mij de kneepjes van het vak konden leren. Zo kon ik mijn werk bij gemeente Nederweert al snel goed uitvoeren en was er al snel veel vertrouwen vanuit de gemeente. Ik moest sommige nieuwe wet- en regelgeving leren, maar het traineeship bleek een solide basis te bieden.”

“Mijn dag begint altijd met een korte update met mijn collega’s. Daarna begin ik met het behandelen van verschillende vergunningen. Momenteel heb ik bijvoorbeeld 20 aanvragen lopen bij gemeente Groningen en Nederweert. Elke aanvraag vereist een grondige beoordeling volgens de geldende wet- en regelgeving, gevolgd door het opstellen van het besluit, soms met advies van collega’s of specialisten voor bijvoorbeeld akoestisch advies. Gedurende dit proces houd ik nauw contact met adviseurs die de aanvragen hebben ingediend, en onderhoud ik een goede relatie met de gemeentes. Momenteel werk ik aan een aanvraag betreffende een veehouderij, waarbij ik kritisch beoordeel of er sprake is van verslechtering van het leef- en milieu-klimaat, met aandacht voor aspecten zoals geur en stikstof. Zo zijn er bij gemeente Nederweert veel veehouderijen, dit zorgt voor veel overlast van geur en fijn stoffen. Wanneer hier een aanvraag komt dan moet ik dit kritisch gaan bekijken of het wel binnen de normen valt.”

“Ik moest sommige nieuwe wet- en regelgeving leren, maar het traineeship bleek een solide basis te bieden.”

20221220 - Lybrae - Eline Edwards - © Gerlach Delissen Photography-1

“Elke situatie en aanvraag is uniek en dit houdt me voortdurend bezig. Twee keer per maand hebben we vergaderingen met de vergunningverleners agrarisch, waar we de huidige stand van zaken bespreken en ontwikkelingen rond de omgevingswet monitoren. We bereiden ons ook voor op de komst van deze nieuwe wet door oefeningen en trainingen met gerelateerde casussen. In de toekomst wil ik me naast de omgevingswet graag specialiseren in geur- en luchtkwaliteit.”

Het werken als trainee

“Binnen het traineeship zijn bepaalde modules die bijzonder waardevol zijn gebleken, zoals die over de basiswetgeving, activiteitenbesluit en het omgaan met agressie. De laatste was erg nuttig omdat er altijd mensen zullen zijn die het niet eens zijn met de genomen besluiten. In de praktijk kunnen we hiermee oefenen en leren hoe we met dergelijke situaties moeten omgaan. Zo ontwikkel in mijn juridische expertise in combinatie met de communicatievaardigheden wat bijdraagt aan de effectiviteit van mijn werk en vervullen van mijn rol als vergunningverlener.”

“De samenwerking met collega’s bij Omgevingsdienst Nederland voelt vertrouwd en fijn. Zelfs wanneer teamleiders of sales met nieuwe klanten bezig zijn, word ik vroeg in het proces betrokken. Dit geeft me de kans om een eerste indruk van de klant te krijgen en me voor te bereiden op de uitdagingen die komen bij het verlenen van vergunningen. Het traineeship bij Omgevingsdienst Nederland heeft me een waardevolle kans geboden om mijn kennis en ervaring in vergunningverlening verder te ontwikkelen. Het is een uitdagende en dynamische rol, waarbij elke dag nieuwe situaties en aanvragen op mijn pad komen. Ik kijk met enthousiasme uit naar de toekomst, waar ik mijn bijdrage wil leveren aan het bevorderen van een gezond leef- en milieuklimaat in Nederland. Ik voel me goed voorbereid op de uitdagingen die nog komen gaan en ben ik vastberaden om mijn professionele groei voort te zetten.”

Ook een Traineeship volgen?

Wij voorzien professionals in het fysieke domein van dé kennis en kunde middels onze Traineeships

Ben jij starter met een afgeronde HBO-opleiding richting milieukunde/Biologie die méér willen, die het aandurven om zichzelf te ontwikkelen en tot het uiterste willen gaan. Een goede start van je carrière begint samen met andere ambitieuze starters en het maximaal ontwikkelen van jezelf tot een specialist.

Direct contact
Yassmine Boussihmed
Yassmine Boussihmed Recruiter

Lees verder

Werken bij
23 mei 2024

Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit

Luister nu naar de eerste aflevering "Navigeren door de Omgevingswet met Wico Ankersmit van de Omgevingscast."...

Milieu en duurzaamheid
7 mei 2024

Omgevingsdienst Nederland en GEM Crailo bundelen krachten voor duurzame toekomst

“Met deze taak verstevigt Omgevingsdienst Nederland haar positie als marktleider en bevestigt het haar vermogen om flexibele en hoogwaardige oplossingen te bieden voor de toenemende complexiteit van...

Werken bij
26 april 2024

Teamuitje Omgevingsdienst Nederland 2024

We maken graag tijd vrij voor teambuilding zodat je regelmatig in contact bent met jouw collega’s....

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!