Module Activiteitenbesluit

Onze Opleidingen

Opleidingen milieu

Onze milieu opleidingen

Een gezond leefklimaat binnen de fysieke omgeving. Met duurzaamheid als kernpunt in alles wat wij doen, streven we naar een maximale inzet om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te verbeteren. Onze activiteiten hebben een directe impact op het leven van mensen, dieren en de planeet. Jij als professional kunt samen met ons een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.

Direct contact
Monique ten Thije
Monique ten Thije Opleidingsmanager

Bij Omgevingsdienst Nederland staan we voor resultaatgerichte educatie die naadloos aansluit bij de huidige uitdagingen in het werkveld. Ons doel is niet alleen om jouw kennis te vergroten, maar ook om jouw prestaties en carrière te bevorderen. Al onze opleidingen worden verzorgd door deskundige professionals die vanuit hun jarenlange ervaringen in het bouwkundige werkveld precies weten wat er nodig is om jou te laten excelleren. Of je nu aan het begin van je carrière staat en je vaardigheden wilt versterken, of een doorgewinterde professional bent die zijn expertise wil verdiepen, we bieden passende opleidingen en masterclasses op elk niveau.

Met meer dan 40 gespecialiseerde milieukundige trainingen en opleidingen, zorgvuldig afgestemd op verschillende functies, doelgroepen en relevante thema’s, vind je ongetwijfeld een opleiding die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities. Bekijk ons aanbod hieronder.

Ons opleidingsaanbod

Array
(
  [000000-1760] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 1760
      [post_author] => 1
      [post_date] => 2020-09-08 16:24:44
      [post_date_gmt] => 2020-09-08 14:24:44
      [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een achttiendaagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.2. voor de deskundigheidsgebieden:
 • 1: Casemanager (bouw);
 • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
 • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde
De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.2 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.2 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2. Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.
Voor wie/instroomeisen
De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.
Modules
De OK Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Per module is een aparte leaflet opgesteld met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.
Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject
Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 550,00 exclusief btw. Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.
Docenten
Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De reguliere OK Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.
Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Vragen over deze opleiding?

  Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kernactiviteiten Bouw [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => opleiding-okbouw [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-08 11:44:41 [post_modified_gmt] => 2023-08-08 09:44:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/afvalstoffen-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20230928-1262838] => WP_Post Object ( [ID] => 1262838 [post_author] => 6 [post_date] => 2022-04-20 14:58:28 [post_date_gmt] => 2022-04-20 12:58:28 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze module wetgeving algemeen is onderdeel van de basisopleiding Milieu, maar kan ook als losse module gevolgd worden. In het vakgebied van toezichthouder en vergunningverlener heb je veel te maken met wetgeving en de onderlinge relaties tussen verschillende wetten en regelgeving. Een complex geheel waar middels deze module een heldere kijk op gegeven wordt. Er wordt een algemeen beeld gegeven van het omgevingsrecht, waarbij globaal ingegaan wordt op de verschillende wetgevingen die van toepassing zijn bij het verlenen van een omgevingsvergunning.
Meerwaarde:
Na het volgen van deze module beschik jij over een brede kennis van wet- en regelgeving en weet je hoe de diverse compartimenten van de verschillende wetten in elkaar overlopen/met elkaar te maken hebben. Verder ben jij zelfstandig in staat om:
 1. De verschillende soorten wetgeving te benoemen;
 2. Te herkennen wanneer welke wetgeving van toepassing is;
 3. De vergunningplicht op basis van de Wabo toe te lichten en deze toe te passen op een casus.
Kosten:
De kosten voor deze module bedragen € 400,00 exclusief BTW. Deze module maakt onderdeel uit van de Basisopleiding Milieu. Zie ook het leaflet over de OK Milieu voor meer informatie.
Doelgroep:
Deze module is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en/of omgevingsdiensten die in hun werk te maken krijgen met toezicht op milieu en/of vergunningverleners. Het betreft deels een gecombineerde opleiding voor toezichthouders én vergunningverleners. Deze module draagt zorg voor een brede kennis van de algemene wet- en regelgeving.
Instroomeisen:
Je hebt minimaal een milieu en/of technisch gerelateerde vooropleiding (mbo bol-4, hbo of wo). Het heeft de nadrukkelijke voorkeur dat je al actief bent in het werkveld. Dit maakt dat lesstof herkenbaarder is en ook in de periode na de training door je toegepast wordt. Het zelfstandig werken met de lesstof maakt dat je de lesstof eenvoudiger tot je kan nemen.
Lesmethode:
Tijdens de module wordt de theorie besproken mede aan de hand van een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt door middel van discussie over en bespreking van praktijksituaties getracht het geleerde direct in de praktijk toe te passen. Ook wordt gewerkt met opdrachten waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van praktische voorbeelden en je eigen casuïstiek.
Diploma:
De gehele Basisopleiding Milieu, waar deze module onderdeel van uitmaakt, wordt afgesloten met een examen. Wanneer je deelneemt aan de losse module “Wetgeving algemeen” ontvang je na afronding een bewijs van deelname. Op verzoek is deze module ook online en in-company af te nemen.
Interesse in deze module?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="1528149" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Module Wetgeving algemeen (basisopleiding Milieu) [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => wetgeving-algemeen-basisopleiding-milieu [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-09-18 14:28:00 [post_modified_gmt] => 2023-09-18 12:28:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/wetgeving-algemeen-bouw-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20231012-1141398] => WP_Post Object ( [ID] => 1141398 [post_author] => 6 [post_date] => 2022-03-01 16:02:22 [post_date_gmt] => 2022-03-01 15:02:22 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]De module activiteitenbesluit is onderdeel van onze Basisopleiding Milieu, maar kan ook als losse module gevolgd worden. Het Activiteitenbesluit regelt voor bedrijven de algemene regels. Alle bedrijven die een inrichting zijn vallen onder het Activiteitenbesluit. In het Activiteitenbesluit staan regels per soort milieubelastende activiteit (bijvoorbeeld metaalbewerking) en per soort milieubelasting (bijvoorbeeld geluid). Veel van de voorschriften van het Activiteitenbesluit zijn verder uitgewerkt in de Activiteitenregeling. In deze module wordt ingegaan op de verschillende typen inrichtingen, wanneer het Activiteitenbesluit van toepassing is en welke voorschriften hierin staan. De module activiteitenbesluit bestaat uit een klassikale opleiding en een E-learning, die gedurende de hele opleiding ter beschikking wordt gesteld.
Meerwaarde:
Na het volgen van deze module en de E-learning ben jij zelfstandig in staat om:
 1. De verschillende typen inrichtingen aan te wijzen;
 2. Te herkennen wanneer een melding of vergunning nodig is;
 3. Aan te geven wanneer het Activiteitenbesluit van toepassing is;
 4. Aan te geven welke activiteiten en welke voorschriften uit het Activiteitenbesluit gelden.
Kosten:
De kosten voor deze module inclusief de E-learning bedragen € 650,00 exclusief BTW. Deze module maakt onderdeel uit van de Basisopleiding Milieu. Zie ook het leaflet over de OK Milieu voor meer informatie.
Doelgroep:
Deze module is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en/of omgevingsdiensten die in hun werk te maken krijgen met toezicht op milieu en/of vergunningverleners. Het betreft deels een gecombineerde opleiding voor toezichthouders én vergunningverleners. Deze module draagt zorg voor een brede kennis van het Activiteitenbesluit.
Instroomeisen:
Je hebt minimaal een milieu en/of technisch gerelateerde vooropleiding (mbo bol-4, hbo en/of wo). Het heeft de nadrukkelijke voorkeur dat je al actief bent in het werkveld. Dit maakt dat lesstof herkenbaarder is en ook in de periode na de training door je toegepast wordt. Het zelfstandig werken met de lesstof maakt dat je de lesstof eenvoudiger tot je kan nemen.
Lesmethode:
Tijdens de module wordt de theorie besproken mede aan de hand van een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt door middel van discussie over en bespreking van praktijksituaties getracht het geleerde direct in de praktijk toe te passen. Ook wordt gewerkt met opdrachten waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van praktische voorbeelden en je eigen casuïstiek.
Diploma:
De gehele Basisopleiding Milieu, waar deze module onderdeel van uitmaakt, wordt afgesloten met een examen. Wanneer je deelneemt aan de losse module “Activiteitenbesluit” ontvang je na afronding een bewijs van deelname. Op verzoek is deze module ook online en in-company af te nemen.
Interesse in deze module?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="1528149" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Module Activiteitenbesluit [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => activiteitenbesluit [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-09-18 14:29:04 [post_modified_gmt] => 2023-09-18 12:29:04 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/considerans-schrijven-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Type: Opleidingen Vakgebied: Bouwen keuzemodules Startdatum: 2 oktober 2023

Module Wetgeving algemeen (basisopleiding Milieu) onderdeel van: Opleiding Kernactiviteiten Milieu

onderdeel van: Opleiding Kernactiviteiten Milieu Type: Keuzemodules Vakgebied: Milieu en natuur Startdatums: 28 september 2023 vanaf 14:00 tot 20:30 en 2 november 2023 vanaf 14:00 tot 20:30

Module Activiteitenbesluit onderdeel van: Opleiding Kernactiviteiten Milieu

onderdeel van: Opleiding Kernactiviteiten Milieu Type: Keuzemodules Vakgebied: Milieu en natuur Startdatums: 12 oktober 2023 vanaf 14:00 tot 20:30 en 16 november 2023 vanaf 14:00 tot 20:30

Twijfel jij nog over welke opleiding bij jou past?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en voorzien je vrijblijvend van advies.

Laat jouw contactgegevens achter, dan plannen we een gratis adviesgesprek.

Plan gesprek