Opleidingen

Communicatie

De module communicatie is onderdeel van onze Specialisatieopleiding milieu maar kan ook als losse module gevolgd worden. Op verzoek is deze module in-company af te nemen. Let op: deze module kan niet online worden gevolgd.

In het werk als toezichthouder, vergunningverlener en casemanager maakt mondelinge communicatie een groot deel van uit van je werkzaamheden. Of het nu gaat om interne communicatie met collega’s, externe partners, particulieren of bouwbedrijven en aannemers. Er is veel interactie waarbij iedere partij zijn eigen belangen heeft en zijn eigen communicatiestijl gebruikt. Welke communicatie stijlen zijn er en hoe herken je ze?

Module communicatie:

Tijdens de module worden de verschillende stijlen en vormen van communicatie besproken en geoefend. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: Wat zijn de invloeden en uitwerking van de verschillende communicatiestijlen in persoonlijk contact met anderen? Hoe zorg je ervoor dat in een handhavingssituatie de sfeer goed blijft en hoe overtuig je de gesprekspartner tot naleving van de regels? Daarnaast wordt tijdens deze module ook ingegaan op toegankelijk taalgebruik, het al dan niet gebruiken van vaktermen, het schakelen in de taal van de ander zowel mondeling als schriftelijk en de valkuilen van communicatie via apparaten.

Meerwaarde:

Na het volgen van deze module (en met goed gevolg afronden van de toets) ben je in staat om zelfstandig:

  1. De verschillende communicatiestijlen te herkennen en toe te passen
  2. Om in je communicatie in te spelen op de karakterkleur van anderen op basis van je eigen karakterkleur.
  3. Je eigen kwaliteiten en valkuilen in te zetten voor het bereiken van je doel in je communicatie.
  4. Duidelijk en assertief te communiceren
  5. Diverse communicatietools die je kunnen helpen in contact met de ander toe te passen.
Doelgroep:

Deze module is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en/of omgevingsdiensten die in hun werk te maken krijgen met bestuurlijke belangen.

Instroomeisen:

Je beschikt minimaal over een afgeronde mbo-opleiding. Werkervaring bij een overheid is niet noodzakelijk maar heeft de voorkeur.

Lesmethode:

Tijdens de module gaan wij aan de hand van interactie en discussie in op de verschillende vormen van gespreksvoering. Op basis van praktijkvoorbeelden (casussen) oefenen wij deze met je en bespreken wij de verschillende belangen en hoe je hier mee om moeten gaan.

Diploma:

De gehele Specialisatieopleiding Milieu, waar deze module onderdeel van uitmaakt, wordt afgesloten met een examen. Wanneer je deelneemt aan de losse module Communicatie ontvang je na afronding een bewijs van deelname.

Interesse in deze module?

Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl

1Persoonlijke gegevens
2Factuurgegevens
3Opleiding

Persoonlijke gegevens

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!