Module 1: Wetgeving omtrent Energiebesparing (1 dagdeel)

Onze Opleidingen

Opleidingen energie & duurzaamheid

Onze opleidingen energie & duurzaamheid

Met duurzaamheid als kernpunt bij alles wat wij doen, streven we naar een maximale inzet om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te verbeteren. Onze activiteiten hebben een directe impact op het leven van mensen en de planeet. Jij als professional kunt samen ons een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.

Direct contact
Monique ten Thije
Monique ten Thije Opleidingsmanager

Bij Omgevingsdienst Nederland staan we voor resultaatgerichte educatie die naadloos aansluit bij de huidige uitdagingen in het werkveld. Ons doel is niet alleen om jouw kennis te vergroten, maar ook om jouw prestaties en carrière te bevorderen. Al onze opleidingen worden verzorgd door deskundige professionals die vanuit hun jarenlange ervaringen in het bouwkundige werkveld precies weten wat er nodig is om jou te laten excelleren. Of je nu aan het begin van je carrière staat en je vaardigheden wilt versterken, of een doorgewinterde professional bent die zijn expertise wil verdiepen, we bieden passende opleidingen en masterclasses op elk niveau.

Met verschillende gespecialiseerde energie & duurzaamheid trainingen en opleidingen, zorgvuldig afgestemd op verschillende functies, doelgroepen en relevante thema’s, vind je ongetwijfeld een opleiding die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities. Bekijk ons aanbod hieronder.

Ons opleidingsaanbod

Array
(
  [000000-1760] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 1760
      [post_author] => 1
      [post_date] => 2020-09-08 16:24:44
      [post_date_gmt] => 2020-09-08 14:24:44
      [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een achttiendaagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.2. voor de deskundigheidsgebieden:
 • 1: Casemanager (bouw);
 • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
 • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde
De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.2 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.2 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2. Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.
Voor wie/instroomeisen
De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.
Modules
De OK Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Per module is een aparte leaflet opgesteld met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.
Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject
Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 550,00 exclusief btw. Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.
Docenten
Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De reguliere OK Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.
Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Vragen over deze opleiding?

  Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kernactiviteiten Bouw [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => opleiding-okbouw [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-08 11:44:41 [post_modified_gmt] => 2023-08-08 09:44:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/afvalstoffen-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20231026-2550414] => WP_Post Object ( [ID] => 2550414 [post_author] => 6 [post_date] => 2023-06-09 10:26:08 [post_date_gmt] => 2023-06-09 08:26:08 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding 'Toezicht op Energiebesparing'

De impact van de energietransitie is groot. Naast het feit dat de maatschappij in korte tijd moet overschakelen van fossiele energiebronnen naar duurzame bronnen, wordt ook veel nadruk gelegd op energiebesparing. Energie die wordt bespaard hoeft immers niet worden opgewekt. Bedrijven met een jaarverbruik met meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas zijn verplicht energiebesparende maatregelen door te voeren. Dit heet de energiebesparingsplicht. Voor het overgrote deel van de bedrijven zien toezichthouders vanuit de desbetreffende Omgevingsdienst toe op deze verplichte energiebesparende maatregelen. Doordat energiebesparing steeds belangrijker wordt, groeit ook de vraag naar goed opgeleide toezichthouders. Om deze specialisten op te leiden heeft Omgevingsdienst Nederland de opleiding ‘Toezicht op energiebesparing' ontwikkeld.  Deze opleiding leert je in vier dagen om volledig zelfstandig energiecontroles uit te voeren. Tijdens de opleiding komen zowel theoretische, praktische als soft skills modules aan bod. Je leert naast het herkennen van installaties ook inhoudelijk hoe deze werken en welke energiebesparende maatregelen uit de EML toepasbaar zijn in de situaties die je tijdens je werk tegenkomt. Door de maatregelen zowel theoretisch en in de praktijk te behandelen is de materie eenvoudiger te begrijpen en direct toe te passen in de praktijk. Zoals aangegeven is er tijdens de opleiding ook aandacht voor het ontwikkelen van je soft skills met name de training “communicatie’ komt hierbij aan bod. Al onze opleidingen zijn ingericht met oog op de huidige wetgeving maar met een doorkijk naar de omgevingswet.
Wat zijn de instroomeisen voor de opleiding Toezicht op Energiebesparing
Om ervoor te zorgen dat de lesstof direct toegepast kan worden en daarmee ook beter herkenbaar is, is het voor de deelnemer noodzakelijk om werkzaam te zijn in het vakgebied. Bij deze opleiding wordt ervan uitgegaan dat jij als deelnemer beschikt over basiskennis met betrekking tot milieuwetgeving en het activiteitenbesluit. Indien dat niet of onvoldoende aanwezig is wordt geadviseerd de modules “Wetgeving algemeen” en “Activiteitenbesluit (bal)” van de Basisopleiding Milieu eerst te volgen. Klik hier om te worden doorgeleid naar de basisopleiding milieu waar je je kunt inschrijven voor deze modules.
Docenten en trainers
Voor al onze opleidingen maken we gebruik van docenten met veel ervaring in het werkveld. Zij zijn expert in het vakgebied en weten alles over de materie waarmee je in de praktijk te maken krijgt.
Lesprogramma
Klik op de onderstaande modules voor de inhoud en datums van de modules. Sommige modules zijn online te volgen, anderen zijn alleen fysiek bij te wonen. Module 1: Wetgeving omtrent energiebesparing Module 2: Gebouw gebonden energiebesparende maatregelen Module 3: Facilitaire energiebesparende maatregelen en proces gebonden maatregelen Module 4: Communicatie en Assertiviteit Module 5: Eindopdracht [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye height="small"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wpforms id="3840" title="false" description="false"][emptyspace_eye][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Toezicht op Energiebesparing [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => energiebesparing [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-06-30 08:23:14 [post_modified_gmt] => 2023-06-30 06:23:14 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/basisopleiding-milieu-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [20231026-2550416] => WP_Post Object ( [ID] => 2550416 [post_author] => 6 [post_date] => 2023-06-09 10:37:18 [post_date_gmt] => 2023-06-09 08:37:18 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze module is onderdeel van de opleiding 'Toezicht op Energiebesparing' en kan niet los worden gevolgd. In deze module komen alle wettelijke verplichting rondom ‘energie’ aan bod, denk hierbij aan de informatie- , energiebesparings- en energielabelplicht, EED etc. Vervolgens wordt er een doorkijk gemaakt naar het energietoezicht. Hierbij wordt de vernieuwde EML behandeld en hoe deze dient te worden geïnterpreteerd. Tenslotte wordt besproken hoe je effectief energiecontroles uit kunt voeren, welke gegevens je hiervoor nodig hebt en op welke manier je het beste afspraken kunt maken. Deze module is online te volgen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Module 1: Wetgeving omtrent Energiebesparing (1 dagdeel) [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => wetgeving-energiebesparing [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-06-15 11:39:05 [post_modified_gmt] => 2023-06-15 09:39:05 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/wetgeving-algemeen-basisopleiding-milieu-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Type: Opleidingen Vakgebied: Bouwen keuzemodules Startdatum: 2 oktober 2023

Opleiding Toezicht op Energiebesparing

Type: Opleidingen Vakgebied: Duurzaamheid en energie Startdatum: 26 oktober 2023 vanaf 09:00 tot 12:30

Module 1: Wetgeving omtrent Energiebesparing (1 dagdeel) onderdeel van: Opleiding Toezicht op Energiebesparing

onderdeel van: Opleiding Toezicht op Energiebesparing Type: Vakgebied: Duurzaamheid en energie Startdatum: 26 oktober 2023 vanaf 09:00 tot 12:30

Twijfel jij nog over welke opleiding bij jou past?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en voorzien je vrijblijvend van advies.

Laat jouw contactgegevens achter, dan plannen we een gratis adviesgesprek.

Plan gesprek