Introductie Kwaliteitsborging

Onze Opleidingen

Opleidingen Kwaliteitsborging

Opleidingen Kwaliteitsborging

Vanaf 1 januari 2024 heeft Nederland via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) een nieuw systeem van kwaliteitsborging. Deze wet verlegt een deel van de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht taken naar private kwaliteitsborgingsorganisaties (hierna kwaliteitsborgers genoemd). In de eerste invoeringsfase geldt dit voor eenvoudige bouwwerken (gevolgklasse 1), maar op termijn zullen ook complexe bouwwerken onder deze wet vallen. Aannemers moeten zelf initiatief nemen om bouwregels en kwaliteitseisen te controleren en hiervoor kwaliteitsborgers inschakelen.

Direct contact
Moniek Welvaarts
Moniek Welvaarts Administratief Medewerker Opleidingen Eindhoven

Waarom kiezen voor onze opleidingen Kwaliteitsborging?

Om voor een kwaliteitsborger aan de slag te gaan, is gedegen kennis van regelgeving, bouwprocessen, risicogericht toezicht en kwaliteitsborging essentieel. Omgevingsdienst Nederland (ODN) heeft op het gebied van kwaliteitsborging twee opleidingen ontwikkeld, waarvan één opleiding speciaal is ontwikkeld voor startende plantoetsers/coördinatoren en de andere opleiding voor startende bouwinspecteurs in dit vakgebied. Deze opleidingen zijn opgezet in samenwerking met gespecialiseerde docenten en zijn volledig afgestemd op de branchestandaard Wkb deskundigheidscriteria, opgesteld door de Vereniging KwaliteitsBorging Nederland (VKBN).

Binnen de branchestandaard wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende kwalificatieniveaus:

  • Startbekwaamheid voor (aspirant) medewerkers van kwaliteitsborgers die wel de kennis maar nog niet de ervaring hebben om zelfstandig aan de slag te gaan
  • Vakbekwaam voor medewerkers van kwaliteitsborgers met voldoende kennis en ervaring om zelfstandig hun werk te doen (en voldoen aan het wettelijk minimum)
  • Vakvolwassen voor medewerkers van kwaliteitsborgers die een dermate hoog niveau hebben ontwikkeld dat zij in staat zijn zelfstandig hun vak uit te oefenen hun kennis en kunde te verdiepen en te onderhouden. (en daarmee voldoen aan het wettelijk minimum incl. de permanente her- en bijscholing).

Wat leer je?

De opleidingen richten zich op het behalen van startbekwaamheid in de volgende deskundigheidsgebieden:

  • Risicobeoordelingen, borgingsplannen en algemene coördinatie (voor plantoetsers of coördinatoren)
  • Controle op de bouw (voor bouwinspecteurs)

Onze opleidingen zijn extern getoetst en voldoen aan alle deskundigheidscriteria die in de branchestandaard voor kwaliteitsborging worden gesteld.

Kwaliteitsborging opleidingsaanbod

3-daagse opleiding Keten Handhaving Vuurwerk

Type: Opleidingen Vakgebied: Milieu en natuur Startdatums: 12 maart 2025 vanaf 09:30 tot 17:00, 13 maart 2025 vanaf 09:30 tot 17:00 en 17 september 2025 vanaf 09:30 tot 17:00

Opleiding Kwaliteitsborging: Plantoetser/Coördinator

Type: Opleidingen Vakgebied: Kwaliteitsborging keuzemodules Startdatum: 28 mei 2025

Introductie Kwaliteitsborging onderdeel van: Opleiding Kwaliteitsborging: Plantoetser/Coördinator

onderdeel van: Opleiding Kwaliteitsborging: Plantoetser/Coördinator Type: Keuzemodules Vakgebied: Kwaliteitsborging Startdatum: 28 mei 2025 vanaf 14:00 tot 20:30

Twijfel jij nog over welke opleiding bij jou past?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en voorzien je vrijblijvend van advies.

Laat jouw contactgegevens achter, dan plannen we een gratis adviesgesprek.

Plan gesprek

Meld je aan voor de Omgevingsdienst Nederland nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.