Wet kwaliteitsborging in de praktijk

Op 1 januari 2023 is de beoogde inwerkingtreding van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Ieder bouwbedrijf krijgt uiteindelijk met deze nieuwe wet te maken. Wat betekent deze nieuwe wet voor de bouwsector en welke impact heeft het op de huidige bouwprocessen? We spreken bouwplantoetser René, die deelneemt aan de huidige pilotprojecten, en vroegen naar zijn ervaringen met het werken onder de nieuwe wet. René vertelt over de veranderingen in het werkveld en hoe je je het best kunt voorbereiden:

Categorie
Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet

Publicatie
26 juli 2022

Gevolgen Wet kwaliteitsborging

De toekomstige Wet kwaliteitsborging (Wkb) is een veelbesproken onderwerp en dat is niet zonder reden. Met de komst van de nieuwe Wet kwaliteitsborging vinden er veel veranderingen plaats in het werkveld van bouwend Nederland. Zoals beschreven in voorgaande blog verschuift een groot deel van de kwalitatieve toetsing en toezicht op bouwwerken van de overheidssector naar de private sector.

Ontwikkelingen in het werkveld

Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging wijzigen bouwprocessen, verantwoordelijkheden en rollen, voor gemeentes in het algemeen en voor aannemers, bouwplantoetsers en toezichthouders in het bijzonder. De nieuwe Wet kwaliteitsborging biedt mooie toekomstperspectieven voor heel bouwend Nederland.

Bouwplantoetser René aan het woord

Een groeiend aantal marktpartijen, gemeentes en de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA) nemen deel aan pilotprojecten, waaronder onze zusterorganisatie Omgevingsdienst Nederland. We spreken Lybrae collega René, die als bouwplantoetser projecten voor onze zusterorganisatie Omgevingsdienst Nederland uitvoert, over zijn ervaringen met de pilotprojecten:

‘‘Momenteel zijn we bezig met een aantal pilotprojecten waarbij aannemers via een digitaal stelsel, het Digitale Systeem Omgevingswet (DSO), de mogelijkheid hebben om zelf hun aangeleverde documenten te ordenen. Het voordeel hiervan is dat een aannemer al in een vroeg stadium van het project kan zien welke documenten benodigd zijn voor het uitvoeren van een degelijke risicoanalyse. Hierdoor worden er steeds meer administratieve werkzaamheden door de aannemers verricht en kunnen wij ons meer richten op de inhoudelijke bouwkundige zaken.

Steeds meer aannemers maken gebruik van dit digitale stelsel. De samenwerking met de aannemers verloopt wisselvallig. Aannemers lopen vaak tegen uitdagingen aan die worden veroorzaakt door een gebrek aan ervaring met het DSO en het werken onder de nieuwe wetgeving. Daarnaast is het DSO nog in ontwikkeling en hierdoor continue aan updates onderhevig. Dit leidt ertoe dat ieder project op een andere manier wordt aangevlogen en een hoop aanpassingsvermogen vereist van aannemers’’, aldus René.

Nieuwe rolverdelingen

Met de komst van de nieuwe Wet kwaliteitsborging verandert ook de rol van de toezichthouder en de bouwplantoetser. Taken en verantwoordelijkheden verschuiven, werkprocessen wijzigen en een nieuw digitaal stelsel is geïntroduceerd. De regelgeving verandert in de basis niet, de manier waarop er moet worden voldaan aan het bouwbesluit wel.

Bouwplantoetser René ondervindt dit aan den lijve en adviseert: ‘’Aannemers, kwaliteitsborgers en toezichthouders kunnen hierop inspelen door mee te groeien met de ontwikkelingen in de markt. Ontwikkel je competenties, doe zoveel mogelijk ervaring op met het werken onder de nieuwe wetgeving en zorg voor een verdiepingsslag van je vakkennis middels opleidingstrajecten.’’

Foto bouwplantoetsers aan het werk

Bouwplantoetsers aan het werk. 

Klaar voor de Wet kwaliteitsborging?

Werkzaam als bouwplantoetser, vergunningverlener of toezichthouder in de bouwsector en wil je je optimaal voorbereiden op de komst van de nieuwe Wet kwaliteitsborging? Omgevingsdienst Nederland speelt hier graag op in door opleidingstrajecten te faciliteren. Onze masterclass ‘’Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)’’ is speciaal voor bouwkundig professionals samengesteld en zorgt voor een verdiepingsslag van je bouwkennis. Na afronding van de masterclass ben je volledig klaargestoomd voor de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving. Als je nog meer informatie zoekt, bekijk dan vooral eens deze pagina over de Wet kwaliteitsborging!

Toekomstperspectief

Het is duidelijk dat de komst van de Wet kwaliteitsborging een heleboel teweeg brengt. Een kans die onze bouwkundige professionals graag met twee handen aangrijpen. Bouw jij samen met ons aan de toekomst van Nederland? Bij Omgevingsdienst Nederland krijg je het beste van beide werelden met opleidingstrajecten én uitdagende projecten binnen de publieke en private sector. Daarnaast kun je direct aan de slag via ons eigen adviesbureau.

Wil je niet alleen in de toekomst van Nederland maar ook in jezelf investeren? Team Bouw van zusterorganisatie Lybrae breidt uit en zoekt momenteel nog bouwkundige professionals die aan de slag willen als bouwkundig inspecteur, (technisch) bouwplantoetser of toetsend bouwkundig constructeur. Bouw jij met ons mee? Dan helpen wij jou verder in je carrière!

Bouw jij met ons mee? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

Neem voor meer informatie op met Maarten Blokland via 06-28277106 of m.blokland@lybrae.nl.

Lees verder

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
27 maart 2024

Bouw met ons mee aan de toekomst van Nederland

Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zijn we opzoek naar verschillende functies voor bouw professionals...

Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet
11 januari 2024

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland gaan elkaar versterken bij de uitvoering van de Wkb

Omgevingsdienst Nederland en TÜV NORD Nederland starten veelbelovend samenwerking voor private kwaliteitsborging...

Ontwikkelingen in de markt
1 januari 2024

Eindelijk: de Omgevingswet!

De Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn er dan eindelijk! Na meerdere malen uitstel is de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet nu echt een feit. De invoering  van...

guid ?> guid ?>

Inschrijven nieuwsbrief opleidingen

Ontvang de laatste updates en nieuws over opleidingen, masterclasses of modules rechtstreeks in je inbox!