Wat houdt gelijkwaardigheid precies in?

We werken inmiddels al een jaar met de Omgevingswet en het nieuwe Bouwbesluit, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Een minder vaak toegepaste mogelijkheid in zowel het oude Bouwbesluit als het nieuwe Bbl is “gelijkwaardigheid”. Maar wat houdt een gelijkwaardigheid nu precies in?

Roy Driessen

Roy Driessen

Categorie
Bouw

Tags
Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid, wat houdt het in?

We werken inmiddels al een jaar met de Omgevingswet en het nieuwe Bouwbesluit, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Een minder vaak toegepaste mogelijkheid in zowel het oude Bouwbesluit als het nieuwe Bbl is “gelijkwaardigheid”. Maar wat houdt een gelijkwaardigheid nu precies in?

Artikel 4.7 van de Omgevingswet biedt de mogelijkheid om gelijkwaardigheid toe te passen. Voor gelijkwaardigheid in kader van bouwen geldt dit voor de artikelen in het Bbl, met uitzondering van asbestinventarisatie en het verwijderen van asbest uit risicoklasse 2 en 2A (inclusief eindbeoordeling). Het Bbl stelt eisen waaraan een bouwwerk moet voldoen. Zo moet een bouwwerk bijvoorbeeld bestand zijn tegen brand en niet instorten binnen een redelijke vluchttijd (de functionele eis). De overige artikelen beschrijven één manier om daaraan te voldoen (bijvoorbeeld een hoofddraagconstructie met 60 minuten brandwerendheid), maar dat is niet de enige manier om het te voldoen.

Onder de omgevingswet is het voortaan noodzakelijk om toestemming te vragen aan gemeenten om gebruik te kunnen maken van een gelijkwaardigheid (gelijkwaardigheidsmaatregel). De wijze van invulling voor een gelijkwaardigheid maatregel kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het kan via bouwtechnische, organisatorisch maatregelen of een combinatie hiervan. De gemeente beoordeelt de gelijkwaardigheid en kan daarbij advies inwinnen bij de Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (Atgb). Ook mag de gemeente de betrouwbaarheid van de voorgestelde maatregelen meenemen in de beoordeling, wat verklaart waarom men minder vaak voor puur organisatorische maatregelen kiest.

In het genoemde voorbeeld zou een gelijkwaardige maatregel kunnen zijn dat de hoofddraagconstructie maar 30 min brandwerend wordt uitgevoerd, maar dat er een brandwacht aanwezig is die personen bij brand actief kan informeren om het pand te verlaten waardoor sneller kan worden gevlucht en dus de hoofddraagconstructie minder lang stand hoeft houden tegen brand (organisatorische maatregel).

In het genoemde voorbeeld zou een gelijkwaardige maatregel kunnen zijn dat je de brandwerendheid van de hoofddraagconstructie beperkt tot 30 minuten, mits er een brandwacht aanwezig is die mensen bij brand actief waarschuwt. Zo kunnen zij sneller vluchten en hoeft de constructie minder lang stand te houden (een organisatorische maatregel).

Kortom, je kunt niet zomaar gebruikmaken van een gelijkwaardigheid.. Op basis van artikel 4.7 Omgevingswet dient dus eerst toestemming gevraagd te worden aan de gemeente voor het toepassen hiervan (waarbij weigering een mogelijkheid is). Wordt het toegepast dan dient dit onderdeel uit te maken van het besluit op de omgevingsvergunning (bouwactiviteit – technisch).

Lees verder

Milieu
8 april 2025

Is het toegestaan om stuifgevoelige afvalstoffen in de buitenlucht op te slaan en te mengen?

Het opslaan en mengen van stuifgevoelige afvalstoffen in de buitenlucht lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar er gelden strikte regels binnen het stelsel van de Omgevingswet. Hoe zit ...

Wkb
21 maart 2025

Hoe kan een bouwwerk geborgd worden onder de Wet kwaliteitsborging, waarbij casco bouwdelen aanwezig zijn?

Met de invoering van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) verandert er veel in de manier waarop de kwaliteit van bouwwerken wordt gecontroleerd. Maar hoe werkt dit in de praktijk wanneer een bouwwerk casco ...

Milieu
11 maart 2025

Wanneer is een bodemonderzoek verplicht bij het gebruik van grond voor het inkuilen?

Voordat je grond gebruikt voor het afdekken van kuilen, zijn er strikte regels vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) waar je rekening mee moet houden. Ontdek wanneer bodemonderzoek verpli...

Schrijf je nu in voor de Masterclass verdieping Zeer Zorgwekkende Stoffen

15 mei 2025 van 17:00 tot 20:30

> Bekijk de masterclass