Wie is verantwoordelijk voor het nemen van de maatregelen bij de energiebesparingsplicht in een verhuursituatie?
Wie is verantwoordelijk voor het nemen van de maatregelen bij de energiebesparingsplicht in een verhuursituatie? ...
Bij nieuwbouwprojecten komt het regelmatig voor dat opdrachtgevers of bewoners bepaalde onderdelen, zoals keukens, sanitaire ruimten en binnendeuren, door externe leveranciers laten plaatsen. Deze onderdelen worden dan casco opgeleverd. Vaak wordt dit vastgelegd in een meer- en minderwerkovereenkomst, waarbij de aannemer de voorbereidingen treft en de afbouw door derden wordt uitgevoerd. Ook deze externe partijen dienen de werkzaamheden conform wet- en regelgeving uit te voeren.
Minderwerk (casco bouwdelen) verwijst naar onderdelen die niet door de aannemer worden afgewerkt. Desondanks moet worden aangetoond dat het project bij oplevering voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit kan op twee manieren:
Door het ondertekenen van de meer-/minderwerkovereenkomst verlegt de aannemer de eindverantwoordelijkheid naar de opdrachtgever. Voor casco bouwdelen zoals badkamers en toiletten wordt aangenomen dat deze uiteindelijk worden afgebouwd, omdat de woning anders niet bruikbaar is.
Soms worden andere onderdelen casco opgeleverd, zoals sedumdaken. Bij oplevering moet het dak dan al waterdicht en brandwerend zijn, conform de eisen van het Bbl. Het plaatsen van het sedum zelf gebeurt later, waarbij de uitvoerende partij verantwoordelijk is voor naleving van de regelgeving.
Daarnaast zijn er casco situaties waarbij wettelijk verplichte onderdelen, zoals (buiten)bergingen, niet worden gerealiseerd. Dit past niet binnen de regels, aangezien bergingen onderdeel uitmaken van de minimale eisen waaraan een woning volgens het Bbl moet voldoen. Bij het ontbreken van een verplichte berging of andere essentiële onderdelen kan de kwaliteitsborger geen verklaring afgeven, waardoor er geen volledige gereedmelding gedaan kan worden en de woning niet in gebruik genomen mag worden.
Een bouwwerk met casco bouwdelen kan onder de Wet kwaliteitsborging worden geborgd door bij oplevering aan te tonen dat het voldoet aan alle geldende regelgeving, bijvoorbeeld via aannemelijkheid of controle ter plaatse. De verdere verantwoordelijkheid voor de afbouw en naleving van de regels wordt vastgelegd in een meer-/minderwerkovereenkomst, waarbij de gebruiker of latere koper deze verantwoordelijkheid overneemt.
Om de gereedmelding bij casco-oplevering mogelijk te maken, kan de kwaliteitsborger een aanvullende opdracht krijgen om de resterende punten later te beoordelen, of kan de eigenaar een nieuwe kwaliteitsborger inschakelen voor afronding van deze punten. Het is essentieel dat aannemers en kwaliteitsborgers hun opdrachtgevers hierover goed informeren, zodat een volledige gereedmelding tijdig wordt geregeld en handhaving door het bevoegd gezag kan worden voorkomen.
Wie is verantwoordelijk voor het nemen van de maatregelen bij de energiebesparingsplicht in een verhuursituatie? ...
Wat is de krijtstreepmethode en zijn beperkingen? Kevin Jones legt uit hoe het werkt en waar je op moet letten....
Het opslaan en mengen van stuifgevoelige afvalstoffen in de buitenlucht lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar er gelden strikte regels binnen het stelsel van de Omgevingswet. Hoe zit ...