Maatwerkopleiding Omgevingswet

Onze Opleidingen

Opleidingen Omgevingswet

Onze Omgevingswet opleidingen

De invoering van de aanstaande Omgevingswet leidt tot een hoop veranderingen in het werkveld. Werkprocessen veranderen, rollen wijzigen en verantwoordelijkheden verschuiven. Om optimaal voorbereid te zijn op de komst van de nieuwe wet is ontwikkeling essentieel om te kunnen voldoen aan de eisen die de Omgevingswet aan jou stelt.

Direct contact
Monique ten Thije
Monique ten Thije Opleidingsmanager

Bij Omgevingsdienst Nederland staan we voor resultaatgerichte educatie die naadloos aansluit bij de huidige uitdagingen in het werkveld. Ons doel is niet alleen om jouw kennis te vergroten, maar ook om jouw prestaties en carrière te bevorderen. Al onze opleidingen worden verzorgd door deskundige professionals die vanuit hun jarenlange ervaringen in het bouwkundige werkveld precies weten wat er nodig is om jou te laten excelleren. Of je nu aan het begin van je carrière staat en je vaardigheden wilt versterken, of een doorgewinterde professional bent die zijn expertise wil verdiepen, we bieden passende opleidingen en masterclasses op elk niveau.

Met een aantal gespecialiseerde Omgevingswet trainingen en opleidingen, zorgvuldig afgestemd op verschillende functies, doelgroepen en relevante thema’s, vind je ongetwijfeld een opleiding die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities. Bekijk ons aanbod hieronder.

Ons opleidingsaanbod

Array
(
    [000000-1760] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 1760
            [post_author] => 1
            [post_date] => 2020-09-08 16:24:44
            [post_date_gmt] => 2020-09-08 14:24:44
            [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een achttiendaagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.2. voor de deskundigheidsgebieden:
  • 1: Casemanager (bouw);
  • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
  • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde
De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.2 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.2 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2. Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.
Voor wie/instroomeisen
De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.
Modules
De OK Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Per module is een aparte leaflet opgesteld met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.
Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject
Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 550,00 exclusief btw. Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.
Docenten
Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De reguliere OK Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.
Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Vragen over deze opleiding?

  Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kernactiviteiten Bouw [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => opleiding-okbouw [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-08 11:44:41 [post_modified_gmt] => 2023-08-08 09:44:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/afvalstoffen-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [99999999-1175362] => WP_Post Object ( [ID] => 1175362 [post_author] => 6 [post_date] => 2022-03-14 16:44:17 [post_date_gmt] => 2022-03-14 15:44:17 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze module speelt in op de aankomende Wkb. Datum nader te bepalen! Er wordt momenteel hard gewerkt aan de Omgevingswet. Deze nieuwe wet zal zoals nu gepland op 1 januari 2024 ingaan. De Omgevingswet brengt een ‘knip’ in het bouwen van een bouwwerk. De ‘knip’ maakt dat een bouwwerk beoordeeld moet worden als zijnde een omgevingsplanactiviteit en een bouwactiviteit. De omgevingsplanactiviteit betreft de ruimtelijke aspecten van het bouwwerk, zoals bestemmingsplan, welstand, milieu, geluid, omgevingsveiligheid. De bouwactiviteit betreft de technische aspecten van het gebouw volgens de eisen van het Bouwbesluit. Onder de Omgevingswet krijgt het Bouwbesluit een nieuwe naam: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid. De wet gaat gefaseerd in. Er wordt gestart met de eenvoudigere bouwprojecten, daarna volgen eventueel de meer complexere.
Inhoud en resultaat:
Tijdens een masterclass van twee dagdelen worden de gevolgen van deze nieuwe wet voor jouw werkzaamheden uitgebreid besproken en leer je welke stappen je in de praktijk moet gaan nemen. Vragen die hierbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat zijn de gevolgen voor projecten en de nieuwe manier van samenwerken met bijvoorbeeld de kwaliteitsborger?
Programma
  • Bouwen onder de Omgevingswet (de knip);
  • Bouwen onder de Wkb; - Wat is de Wkb en Bkb; - Gevolgklassen; - Bouwmelding: wat en hoe?; - Borgingsplan: wat en hoe?; - Gereed melden: wat en hoe?; - Nieuwe taak, rol en verantwoordelijkheid; - Ervaringen uit proefprojecten;
  • Nieuwe manier van samenwerken met bijvoorbeeld de kwaliteitsborger.
Kosten:
De kosten voor deze masterclass bedragen € 495,00 exclusief BTW.
Doelgroep:
Deze masterclass is bestemd voor vergunningverleners, toezichthouders en handhavers van gemeenten. Daarnaast kunnen ook beleidsmedewerkers of teamleiders die te maken krijgen met de gevolgen van de Wkb deelnemen aan deze masterclass.
Over de docent van deze masterclass:
Henry de Roo heeft brede ervaring met lesgeven op het gebied van juridische en praktische toepassing van de bouwregelgeving, waaronder het vergunningsvrij bouwen. Hij is betrokken bij adviestrajecten op het gebied van (complexe) vergunningsaanvragen en ruimtelijke ordening. Hij staat zowel juristen als bouwkundigen bij in de behandeling van complexe vraagstukken. Henry heeft al jaren ervaring met het trainen van toezichthouders, vergunningverleners en juristen bij verschillende gemeenten. Hij heeft brede ervaring met lesgeven Wabo en overgang naar de Omgevingswet en Wetkwaliteitsborging. Op verzoek is deze masterclass ook online en in-company af te nemen.
Datum
Nader te bepalen
Interesse in deze masterclass?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl.[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="111659" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye height="large"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Masterclass Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKb) [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen-wkb [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-09-14 11:09:01 [post_modified_gmt] => 2023-09-14 09:09:01 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/omgevingswet-toezicht-nu-en-straks-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [99999999-88253] => WP_Post Object ( [ID] => 88253 [post_author] => 1 [post_date] => 2020-12-17 15:05:16 [post_date_gmt] => 2020-12-17 14:05:16 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Als de Omgevingswet in werking treedt moet uw organisatie daar klaar voor zijn. De komende periode zullen uw medewerkers dus ontwikkeltrajecten moeten doorlopen om qua kennis en vaardigheden te kunnen voldoen aan de eisen die de Omgevingswet aan hen stelt. Wij kunnen u hierbij ondersteunen en bieden zowel maatwerk als vaste programma’s aan om de medewerkers te helpen aan de slag te gaan met de komende uitdagingen. Wij geloven hierbij in de kracht van maatwerkprogramma’s, afgestemd op de behoeften van (groepen) medewerkers. Dit kan flexibel worden ingericht met een programma dat bestaat uit een samenstelling van afgestemde modules. [/vc_column_text][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact|target:_blank"]

Incompany opleiding op maat nodig?

Voor meer informatie of voor een offerteaanvraag: stuur een mail naar opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl, of bel 040 294 9005. Wij staan u graag te woord![/lybrae_cta][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Maatwerkopleiding Omgevingswet [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => maatwerkopleiding-omgevingswet [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-03 09:02:38 [post_modified_gmt] => 2023-08-03 07:02:38 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/beng-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Type: Opleidingen Vakgebied: Bouwen keuzemodules Startdatum: 2 oktober 2023

Masterclass Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKb)

Type: Webinars/Masterclasses Vakgebied: Omgevingswet

Maatwerkopleiding Omgevingswet

Type: Vakgebied: Omgevingswet

Twijfel jij nog over welke opleiding bij jou past?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en voorzien je vrijblijvend van advies.

Laat jouw contactgegevens achter, dan plannen we een gratis adviesgesprek.

Plan gesprek