Module Introductie Kwaliteitsborging

Onze Opleidingen

Opleidingen Wet Kwaliteitsborging

Opleider in Wet Kwaliteitsborging

Het is duidelijk dat de komst van de Wet kwaliteitsborging een heleboel teweegbrengt. Het werkveld verandert, er komen rollen bij, taken vallen weg en er doen zich nieuwe kansen voor. Ben jij klaar om in te spelen op deze kansen en optimaal voorbereid op de komst van de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen?

Direct contact
Monique ten Thije
Monique ten Thije Opleidingsmanager

Bij Omgevingsdienst Nederland staan we voor resultaatgerichte educatie die naadloos aansluit bij de huidige uitdagingen in het werkveld. Ons doel is niet alleen om jouw kennis te vergroten, maar ook om jouw prestaties en carrière te bevorderen. Al onze opleidingen worden verzorgd door deskundige professionals die vanuit hun jarenlange ervaringen in het bouwkundige werkveld precies weten wat er nodig is om jou te helpen excelleren. Of je nu aan het begin van je carrière staat en je vaardigheden wilt versterken, of een doorgewinterde professional bent die zijn expertise wil verdiepen, we bieden passende opleidingen en masterclasses op elk niveau.

Met meer dan 12 gespecialiseerde Wkb trainingen en opleidingen, zorgvuldig afgestemd op verschillende functies, doelgroepen en relevante thema’s, vind je ongetwijfeld een opleiding die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities. Bekijk ons aanbod hieronder.

Ons opleidingsaanbod

Array
(
  [000000-1760] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 1760
      [post_author] => 1
      [post_date] => 2020-09-08 16:24:44
      [post_date_gmt] => 2020-09-08 14:24:44
      [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een achttiendaagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers bouw, zijnde de Opleiding Kernactiviteiten Bouw (OK Bouw). Het opleidingsprogramma voldoet aan de criteria met betrekking tot de aanvullende opleidingen en aanvullende kennis zoals gesteld in de KwaliteitsCriteria VTH 2.2. voor de deskundigheidsgebieden:
 • 1: Casemanager (bouw);
 • 2: Vergunningverlening bouwen en ruimtelijke ordening;
 • 3: Toezicht en handhaving bouwen en ruimtelijke ordening.
Meerwaarde
De OK bouw opleiding draagt bij aan een brede inzetbaarheid binnen het vakgebied bouw. Naast de vakinhoudelijke modules zoals beschreven in de kwaliteitscriteria wordt ook ingegaan op de soft skills. Het gehele lesprogramma is inhoudelijk extern aan de KC 2.2 getoetst. Na afronding van de OK Bouw voldoe je aan de in de kwaliteitscriteria 2.2 gestelde eisen die gelden voor opleidingen en aanvullende kennis waaronder Abw1 en Abw2. Gedurende alle modules van de opleiding wordt naast de huidige wetgeving een doorkijk gegeven naar de nieuwe omgevingswet.
Voor wie/instroomeisen
De OK Bouw is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn in het vakgebied bouw (casemanagement, vergunningverlening en toezicht) bij gemeenten, provincies of omgevingsdiensten. Vanwege de lesmethode van de OK Bouw, geldt de verplichting dat je binnen het vakgebied (bouw) werkzaam moet zijn. Als je een afwijkende vooropleiding hebt of niet werkzaam bent binnen het vakgebied, dan kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Het gemiddelde slagingspercentage van deze opleiding is 85 tot 90%. Mocht je het examen niet in één keer halen, dan heb je de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten voor een herkansing bedragen € 599,00 exclusief btw.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de OK Bouw aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de OK Bouw zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen. Omdat het grootste gedeelte van de kennis wordt opgenomen door het zelfstandig toepassen, geldt de verplichting dat deelnemers werkzaam zijn binnen het vakgebied. Dit maakt de lesstof herkenbaar en direct toepasbaar.
Modules
De OK Bouw is opgebouwd uit totaal 19 modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. Klik voor meer informatie op onderstaande modules. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Per module is een aparte leaflet opgesteld met daarin de leerdoelen en eindtermen. Het is mogelijk om losse modules af te nemen. Deelnemers die de gehele OK Bouw afnemen hebben hierbij voorrang op losse inschrijvingen.
Optioneel: EVP (ervaringsprofiel) traject
Gedurende de opleiding heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een EVP-traject. Hierin ontwikkel je een ervaringsprofiel (EVP), waarmee je via een portfolio aantoont in hoeverre je beschikt over werkervaring, frequentie, basisopleidingen en aanvullende kennis die tot je deskundigheidsgebied behoren. Dit portfolio wordt door het KennisCentrum VTH BV getoetst. Werkgevers kunnen zo jouw kennis en vaardigheden gerichter inzetten binnen de organisatie en zelf krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. EVP trajecten van het KennisCentrum worden uitgevoerd op basis van de Branchestandaard VTH KwaliteitsCriteria. Deze criteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) in het omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit te borgen. De geldigheid van de bevindingen in de rapportage die over jou wordt opgesteld is 3 jaar. De kosten voor het EVP traject bedragen € 550,00 exclusief btw. Wil je je aanmelden voor het EVP-traject? Schrijf je dan eerst in voor de hele opleiding en schrijf je daarna los in voor het EVP-traject. Dit doe je via hetzelfde inschrijfformulier, kies voor het volgen van specifieke modules en vink de betreffende module aan.
Docenten
Voor de OK Bouw zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De reguliere OK Bouw wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Online deelname aan deze opleiding is tevens mogelijk. We kunnen de OK Bouw ook in de vorm van een in-company Traineeship op locatie verzorgen.
Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl[/vc_column_text][emptyspace_eye height="small"][vc_column_text]

Inschrijfformulier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Vragen over deze opleiding?

  Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kernactiviteiten Bouw [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => opleiding-okbouw [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-08 11:44:41 [post_modified_gmt] => 2023-08-08 09:44:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/afvalstoffen-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [99999999-1914975] => WP_Post Object ( [ID] => 1914975 [post_author] => 6 [post_date] => 2022-11-21 15:14:53 [post_date_gmt] => 2022-11-21 14:14:53 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opleiding Kwaliteitsborging (deze opleiding wordt momenteel ingepland)

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die ingaat op 1 januari 2024, gaat er voor zorgen dat onafhankelijke controleurs (kwaliteitsborgers) zullen worden betrokken bij het handhaven van de wet. In de wet is geregeld dat aannemers zelf initiatief moeten nemen bij het controleren op naleving van bouwregels en kwaliteitseisen. Voor die controle kunnen aannemers terecht bij private partijen. Zoals je wellicht weet gaan Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT) en Lybrae Nederland samen een deel van die controles uitvoeren. Omgevingsdienst Nederland heeft in combinatie met interne en externe experts een zestien daagse opleiding vormgegeven speciaal voor startende medewerkers kwaliteitsborging, zijnde de Opleiding Kwaliteitsborging.
Meerwaarde
De opleiding Kwaliteitsborging zorgt voor de kennis die nodig is als kwaliteitsborger over de regelgeving, het bouwproces, risico- en regelgericht toezicht (borgingsplannen) en uiteraard kwaliteitsborging. Naast vakinhoudelijke modules wordt ook ingegaan op de soft skills.
Voor wie/instroomeisen
De Opleiding Kwaliteitsborging is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn of gaan zijn als kwaliteitsborger. Als je een afwijkende vooropleiding hebt kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. De opleiding is daarnaast bedoeld voor personen, die ervaring hebben in het vakgebied bouw en de rol van kwaliteitsborger willen gaan vervullen in het nieuwe stelsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergunningverleners/toezichthouders bouw bij BWT van gemeenten en opzichters/directievoerders werkzaam bij adviesbureaus, architectenbureaus en bouwers. Afhankelijk van je werkervaring en achtergrond is het mogelijk de opleiding gedeeltelijk te volgen.
Lesmethode
Voor het opnemen van kennis is de Opleiding Kwaliteitsborging aangesloten bij de 70-20-10 regel. Bij deze lesmethode geldt dat het (informeel) opnemen van kennis voor het grootste deel (70%) plaatsvindt door het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Door coaching en feedback wordt 20% van de kennis opgenomen en 10% van de kennis krijg je tijdens een training. De modules van de Opleiding Kwaliteitsborging zijn praktijkgericht opgezet. Tijdens de modules ontstaat een directe koppeling met de praktijk (werkveld) door het gebruik van praktijkcasussen.
Modules
De Opleiding Kwaliteitsborging is opgebouwd uit totaal zeventien modules. De modules sluiten aan bij de kennis die in de kwaliteitscriteria beschreven (verplicht gesteld) staan. De modules zijn:
Kennismodules:
Soft skills:
Het is mogelijk om bovenstaande modules van de Opleiding Kwaliteitsborging los te volgen naar eigen wens. Wanneer je meer informatie wil over, of deel wil nemen aan de losse modules en/of trainingen, klik dan op die module en/of training.
Kosten:
De kosten voor de gehele opleiding bedragen € 6.500,00 exclusief BTW.
Docenten
Voor de Opleiding Kwaliteitsborging zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Locatie
De meeste modules van de Opleiding Kwaliteitsborging die in september gaat starten zullen plaatsvinden bij Woningborg (Gouda). Daarnaast worden enkele modules gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. We kunnen de Opleiding Kwaliteitsborging ook in de vorm van een in-company traineeship bij jou op locatie verzorgen. Op verzoek is deze module ook online en in-company af te nemen.
Meer informatie of interesse in deze opleiding?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier. Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl.[/vc_column_text][emptyspace_eye][vc_column_text]

Inschrijven voor Opleiding Kwaliteitsborging

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye height="small"][wpforms id="3840" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][lybrae_cta link="url:%2Fcontact|title:Contact||"]

Meer informatie over deze opleiding?

Neem contact op met Monique, Manager Opleidingen via 06 131 80 822 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl Of neem contact op met onze vestiging in Eindhoven![/lybrae_cta][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Opleiding Kwaliteitsborging [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => kwaliteitsborging [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-06-22 08:56:23 [post_modified_gmt] => 2023-06-22 06:56:23 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/opleiding/opleiding-veehouderij-copy/ [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [99999999-1914977] => WP_Post Object ( [ID] => 1914977 [post_author] => 6 [post_date] => 2022-11-21 15:23:07 [post_date_gmt] => 2022-11-21 14:23:07 [post_content] => [vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze module is onderdeel van de opleiding Kwaliteitsborging, maar kan ook als losse module gevolgd worden. De module Introductie Kwaliteitsborging is zowel een introductie op het Opleidingsprogramma Kwaliteitsborging als op de achterliggende wetgeving. Na een kennismakingsronde met de deelnemers worden als eerste de verschillende modules van het opleidingsprogramma besproken, inclusief de wijze van examineren.
Module:
Deze module behandelt de historie en achtergrond van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Daarna worden de verschillende actoren in het nieuwe proces toegelicht, met de nadruk op de rol en taak van de kwaliteitsborger. Het tweede dagdeel wordt besteed aan een toelichting op het proces van kwaliteitsborging, bezien vanuit de wetgeving. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn:
 • De risicobeoordeling en het borgingsplan
 • De inhoud en het proces van de bouwmelding
 • De taken en plichten van een kwaliteitsborger tijdens de bouw
 • De gereedmelding, de inhoud van de verklaring en het dossier bevoegd gezag
 • De taak en rol van de gemeente: handhaving en sanctionering
Meerwaarde:
Na afloop van deze training:
 • Ken je het doel van de Wkb
 • Weet je wat de verschillende rollen en taken zijn in het bouwproces onder de Wkb
 • Weet je wat de gemeente kan en mag opvragen
 • Weet je wat je als kwaliteitsborger in welke gevallen moet doen
 • Het je geleerd waar je informatie kan vinden en je met vragen terecht kunt
 • Kan je aan de slag met de praktijkmodules van het Opleidingsprogramma Kwaliteitsborging
Kosten:
De kosten voor deze module bedragen € 450,00 exclusief BTW. Deze module maakt onderdeel uit van de opleiding Kwaliteitsborging. Zie ook het leaflet van de gehele opleiding Kwaliteitsborging voor meer informatie.
Doelgroep/ instroomeisen:
De Opleiding Kwaliteitsborging is ontwikkeld voor (startende) medewerkers met een afgeronde hbo-opleiding Bouw die werkzaam zijn of gaan zijn als kwaliteitsborger. Als je een afwijkende vooropleiding hebt kun je contact opnemen met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. De opleiding is daarnaast bedoeld voor personen, die ervaring hebben in het vakgebied bouw en de rol van kwaliteitsborger willen gaan vervullen in het nieuwe stelsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergunningverleners/toezichthouders bouw bij BWT van gemeenten en opzichters/directievoerders werkzaam bij adviesbureaus, architectenbureaus en bouwers. Afhankelijk van je werkervaring en achtergrond is het mogelijk de opleiding gedeeltelijk te volgen.
Lesmethode:
Tijdens de module wordt de theorie besproken mede aan de hand van een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt door middel van discussie over en bespreking van praktijksituaties het geleerde vertaald naar de praktijk. Hierbij wordt gewerkt met opdrachten waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de algemene voorbeeldcasus en eigen casuïstiek die je zelf in brengt. Op verzoek is deze module ook online en in-company af te nemen.
Interesse in deze module?
Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier of neem contact met ons op via 040-2949005 of via opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][emptyspace_eye][wpforms id="1528149" title="false" description="false"][/vc_column][/vc_row] [post_title] => Module Introductie Kwaliteitsborging [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => introductie-kwaliteitsborging [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-06-22 09:05:38 [post_modified_gmt] => 2023-06-22 07:05:38 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://omgevingsdienstnederland.nl/?post_type=opleiding&p=1914977 [menu_order] => 0 [post_type] => opleiding [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Opleiding Kernactiviteiten Bouw

Type: Opleidingen Vakgebied: Bouwen keuzemodules Startdatum: 2 oktober 2023

Opleiding Kwaliteitsborging

Type: Opleidingen Vakgebied: Kwaliteitsborging keuzemodules

Module Introductie Kwaliteitsborging onderdeel van: Opleiding Kwaliteitsborging

onderdeel van: Opleiding Kwaliteitsborging Type: Keuzemodules Vakgebied: Kwaliteitsborging

Twijfel jij nog over welke opleiding bij jou past?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en voorzien je vrijblijvend van advies.

Laat jouw contactgegevens achter, dan plannen we een gratis adviesgesprek.

Plan gesprek