Opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur
Vanaf 1 januari 2024 heeft de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) de manier waarop bouwkwaliteit wordt gecontroleerd in Nederland veranderd. De focus is hierbij verschoven papieren vergunningen naar het daadwerkelijke bouwwerk. De kwaliteit moet hierbij voorop staan. Als bouwinspecteur van een kwaliteitsborger controleer je op de bouwplaats of er gebouwd is volgens het Bbl en het borgingsplan. Deze toezichthouders hebben een wezenlijk andere rol en invulling daarvan dan die bij gemeenten en de rol verschilt ook per instrument. In de opleiding zal hier ook aandacht aan worden besteed.
Waarom kiezen voor deze opleiding?
Onze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om als bouwinspecteur te werken voor een kwaliteitsborger. Je leert alles over regelgeving, bouwprocessen, risicogericht toezicht en kwaliteitsborging. Daarnaast bieden we modules aan die je soft skills verbeteren, zodat je met vertrouwen en deskundigheid je rol kunt vervullen.
Voor wie is deze opleiding?
- Startende medewerkers met een afgeronde Mbo-opleiding Bouw die als bouwinspecteur voor een kwaliteitsborger willen werken.
- Ervaren professionals in de bouwsector, zoals vergunningverleners, toezichthouders bij BWT van gemeenten en opzichters en directievoerders werkzaam bij adviesbureaus, architectenbureaus en bouwers, die hun kennis willen uitbreiden en een nieuwe rol willen vervullen binnen het nieuwe stelsel.
Heb je een afwijkende vooropleiding? Neem contact op met Omgevingsdienst Nederland om te bepalen of instroom mogelijk is. Voor deze opleiding is minimaal mbo-niveau vereist, aan te tonen met een mbo4-diploma, Hbo-diploma, post-hbo diploma, ABW I i.c.m. ABW II diploma of een EVC-validatietraject.
Modules
De opleiding is modulair opgebouwd en sluit aan bij de kennis die m.b.t. de “startbekwaamheid” voor (aspirant) bouwinspecteur van kwaliteitsborgers (DG6GV1: Controle op de bouw bij gevolgklasse 1) in de “Branchestaandaard Wkb deskundigheidscriteria” beschreven (verplicht gesteld) staan.
Naast vakinhoudelijke kennis zul je als bouwinspecteur tijdens je werkzaamheden ook dienen te beschikken over vaardigheden m.b.t. communicatie en organisatiesensitiviteit. Alhoewel deze modules niet verplicht zijn volgens de branchestandaard, wordt het belang van deze vaardigheden onderkent en maken daarom onderdeel uit van de opleidingsaanbod kwaliteitsborging bouwinspecteur:
Kennismodules:
- Introductie Kwaliteitsborging – 2 dagdelen
- Basis Besluit bouwwerken leefomgeving – 4 dagdelen
- Toepassing voorschriften Veiligheid Constructies – 2 dagdelen
- Toepassing voorschriften Brandveiligheid – 2 dagdelen
- Toepassing voorschriften Gezondheid: Ventilatie & Daglicht – 1 dagdeel
- Toepassing voorschriften Gezondheid: Geluid – 2 dagdelen
- Toepassing overige voorschriften Energiezuinigheid en Milieu – 2 dagdelen
- Keurmerken, garanties en kwaliteitsbewakingssystemen – 1 dagdeel
Vaardigheidsmodules:
- Communiceren als kwaliteitsborger – 2 dagdelen
- Organisatiesensitiviteit – 2 dagdelen
- Assertiviteit: Omgaan met emotie/agressie – 2 dagdelen
Examen:
Oefening examen – 2 dagdelen
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Als je het examen niet haalt, is er een mogelijkheid voor een herexamen. De kosten van een herexamen bedragen € 599,- exclusief btw.
Het is mogelijk om bovengenoemde modules van de Opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur los te volgen naar eigen wens. Wanneer je meer informatie wil over, of deel wil nemen aan de losse modules en/of trainingen, klik dan op die module en/of training.
Partners
Momenteel werken wij samen met ‘Woningborg Toetsing & Toezicht’ en ‘TÜV Nord Nederland’. Voor die organisaties behandelen onze adviseurs plannen van toetsing tot en met uitvoeringsfase en verzorgen we opleidingen voor hun startende medewerkers. We vinden het belangrijk om de bouwinspecteurs van onze partners op te leiden voor de verschillende instrumenten en willen we hen middels een praktijkdag op een bouwlocatie kennis laten maken met de praktijk. Als gevolg daarvan maken de volgende modules voor onze partners ook deel uit van het opleidingsprogramma van Omgevingsdienst Nederland:
Module:
- Praktijkdag Bouwpraktijk – 1 dagdeel
- Instrumenten
Docenten
Voor de Opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur zijn meerdere docenten geselecteerd uit het netwerk van Omgevingsdienst Nederland die ieder hun eigen specialisme hebben. Alle docenten komen zelf uit het werkveld, zijn experts in hun vakgebied en herkennen de materie waarmee de jij in de praktijk te maken krijgt.
Scan
De opleiding is modulair opgebouwd en is daarom zeer geschikt voor deelnemers met verschillende achtergronden. Vanzelfsprekend zal een starter in het vakgebied de gehele opleiding doorlopen. Indien je vanuit je achtergrond al ervaring hebt opgebouwd binnen het vakgebied kan het zijn dat sommige modules niet hoeven te worden gevolgd. Om dit te onderzoeken kan als startpunt een scan worden gedaan. Deze scan zal worden uitgevoerd door VTH Kenniscentrum. Het doel van deze scan is tweeledig:
- Check op het voldoen aan de toelatingseisen
- Inzicht welke modules van de opleiding nodig zijn om aan het startbekwaamheidsniveau te gaan voldoen.
De aanpak van deze scan is als volgt:
- De aspirant deelnemer wordt gevraagd een aantal zelf-evaluatie vragen te beantwoorden en een CV beschikbaar te stellen
- Aan de hand hiervan wordt een (online) intakegesprek door een ontwikkelcoach uitgevoerd
- Op basis hiervan wordt gerapporteerd:
- of de kandidaat voldoet aan de toelatingseisen
- welke modules van de opleiding nodig zijn om aan het startbekwaamheidsniveau te gaan voldoen.
Bovenstaande aanpak is een zeer beknopte vorm van een EVP-traject. Het resultaat heeft daarom uitsluitend waarde voor de opleiding en worden daarom enkel aan ons als opleider gerapporteerd. Een kandidaat kan hier geen rechten aan ontlenen.
Na invullen van de zelf-evaluatievragen is de doorlooptijd anderhalve week per kandidaat. De kosten van deze scan bedragen € 450,- excl. BTW.
Certificering
Onze opleiding voldoet aan de “startbekwaamheids”-eisen voor (aspirant) bouwinspecteurs van kwaliteitsborgers, zoals vastgesteld in de “Branchestaandaard Wkb deskundigheidscriteria” door de Vereniging KwaliteitsBorging Nederland (VKBN). Na afronding van de opleiding voldoe je aan deze eisen en kun je als bouwinspecteur aan de slag bij kwaliteitsborgers
Locatie
De reguliere Opleiding Kwaliteitsborging wordt gegeven vanuit de vestiging van Omgevingsdienst Nederland te Eindhoven. Sommige modules van de opleiding zijn tevens online te volgen.
Op verzoek is de opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur of zijn individuele modules ook incompany af te nemen.
Meld je aan voor de opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur!
Wil jij een sleutelrol spelen in de toekomst van de Nederlandse bouwsector? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur bij Omgevingsdienst Nederland via onderstaand aanmeldformulier en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière als kwaliteitsborger! Meer geïnteresseerd voor de functie van Plantoetser/Coördinator Kwaliteitsborging, bekijk dan de opleiding Kwaliteitsborging Bouwinspecteur.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opleiding ontvangen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040-2949005 of via het e-mailadres: opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl